Kayseri’de 14 askerin şehit olduğu hain terör saldırısının ardından savcılık ve emniyet çarpıcı bilgilere ulaştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da önceki gün ve dün gelişmeleri yakından takip etti. Soylu’ya teröristlerin ikinci bir aracı ‘öncü’ olarak kullandığı bilgisi verildi. 

Kayseri Valiliği’nde kurulan kriz merkezine de gelen bilgilere göre, patlamayı gerçekleştiren araç Saimbeyli, Tufanbeyli, Sarız ve Pınarbaşı üzerinden Kayseri’ye ulaştı.

ÖNCÜ GÖZCÜ

Bu güzergâhta biri polis, diğeri Jandarma olmak üzere iki ayrı denetim noktası bulunmasına karşın aracın ‘öncü gözcü’ olarak tanımlanan bir başka aracın bilgilendirmesiyle bu denetim noktalarına girmediği tespiti yapıldı.

''YÜZDE 99 PKK''

Bombalı aracın, kontrol noktalarına ilişkin bilgilendirmelerin ardından bu noktalardan kaçmak için köy yollarına saptığı sanılıyor. Soylu, kriz merkezindeki toplantıda ellerindeki bilgilere göre olayın failinin ‘yüzde 99 PKK’ olduğu bilgisini de paylaştı.

‘Öncü gözcü’ yöntemini 10 Ekim Ankara Garı katliamında DAEŞ’li teröristlerin kullandığı tespit edilmişti. Patlama öncesinde canlı bombaları taşıyan 34 DM 8574 plakalı araca gözcülük yapması için 27 AVH 70 plakalı aracın eşlik ettiği, iki aracın Ankara’ya geldikten sonra kente 40 kilometre kala Ahiboz mevkiindeki bir benzincide durduğu ‘gözcü’ aracın yolda kontrol olup olmadığının anlaşılması için Ankara’ya kadar gidip geldiği belirtilmişti.    

ŞOFÖRÜN İFADESİ ALINDI

NTV’nin haberine göre otobüsü kullanan şoförün şüpheli olarak ifadesine başvuruldu. Şoför daha sonra hastaneye götürüldü. Saldırıyı gerçekleştiren teröristin ise otobüs yola çıkmadan önce komando tugayının önünde beklediği belirtildi.

Nöbetçilerin, aracı fark edip yanına gittiği, teröristin bir yakınını beklediğini söyleyerek otobüsün saat kaçta hareket edeceğini sorduğu öğrenildi. 

AKAR'DAN YARALI ASKERLERİMİZE ZİYARET 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ile birlikte Erciyes Üniveritesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Bütün servisleri tek tek dolaşan Akar yaralı askerlerle ilgilenerek moral verdi. 

''ARKASINA BAKARAK GİTTİ''

Akar saldırıda yaralanan askerlerden birine, patlamadan önce durakta otobüsten inen birini görüp görmediğini sordu. Yaralı asker Akar’a şunları söyledi:

Sivilin binmesi yasaktı araca. Ancak en son o bindi. Elinde çantası vardı. Durakta araçtan indi, arkasına bakarak gitti. 

Akar bunu üzerine yanındakilere, “İncelensin” talimatını verdi. Akar yaralı askerlerin ailelerine de geçmiş olsun 

dileğinde bulundu. Saldırının ardından komando tugayındaki Çarşı izinleri ise iptal edildi. 

Kaynak: Milliyet