Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği  halk oylaması kapsamında 7-9  Nisan tarihlerinde Kanada'da kullanılan oylardan  Toronto ve Vancouver'a ait olanlar Türkiye'ye gönderildi.

Türkiye'nin Toronto Başkonsolosluğunda geçen pazar günü sona eren oy  verme işlemi sonrası 4 farklı kilitle korunan güvenli odada tutulan oylar,  diplomatik kurye ve siyasi parti temsilcilerinin nezaretinde Türkiye'ye doğru  yola çıkarıldı.

Toronto'da kullanılan 6 bin 590 oyun bulunduğu torbalar, Dışişleri  Bakanlığı temsilcisi Candan Çetinkaya, Toronto Başkonsolosluğundan Konsolos Murat  Alakuşu ve Konsolos Ebru Demirbaş ile AK Parti Toronto Seçim Koordinasyon Merkezi  Başkanı Mehmet Emin Erilli ve CHP Kanada Temsilcisi Halil Sivri eşliğinde Türk  Hava Yollarının (THY) TK18 sefer sayılı Toronto-İstanbul uçağına konuldu. Oylar,  Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı gereğince heyette bulunanların yanında  taşınıyor.

Vancouver Başkonsolosluğunda kullanılan bin 553 oyun bulunduğu oy  torbaları da oluşturulan diplomatik kurye ile bu uçağa yetiştirildi.

Yerel saatle 23.00'te havalanan Toronto-İstanbul uçağındaki heyette  bulunan Mehmet Emin Erilli, hareketinden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada,  oy torbalarını İstanbul'a kadar yanlarına taşıyacaklarını söyledi.

Erilli, Türkiye'ye ulaştıklarında oy torbalarını İstanbul'da  havalimanında kurulan YSK merkezine teslim edeceklerini belirterek, "Ayrıca,  Ankara Ticaret Odası salonlarında kurulacak Yurtdışı Oy Sayım Merkezi'nde de  oylarımızın açılması ve sayılmasına nezaret edeceğiz." dedi.

Kanada'da referandum için Ottawa Büyükelçiliği ile Montreal  Başkonsolosluğunda açılan sandıklarda kullanılan toplam 3 bin 586 oyun bulunduğu  torbaların ise bugün THY'nin TK36 sefer sayılı Montreal-İstanbul uçağı ile  Türkiye'ye gönderileceği öğrenildi.

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması  kapsamında Kanada genelinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 24 bin 767 Türk  vatandaşı için Ottawa, Toronto, Montreal ve Vancouver'da 14 sandık kurulmuştu. Bu  seçmenlerden 11 bin 729'unun sandık başına gittiği Kanada'da, halk oylamasına  katılım yüzde 48 olmuştu. Kanada genelindeki 11 bin 729 oyun 6 bin 590'ı Toronto,  2 bin 811'i Montreal, bin 553'ü Vancouver ve 775'i de Ottawa'daki sandıklarda  kullanılmıştı.