Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993 tarihinde vefat ettiği, aile fertleri, yakınları ve diğer kişiler tarafından ölümü ile ilgili olarak çeşitli iddiaların zaman zaman gündeme getirildiği belirtilerek, söz konusu iddiaları kapsayacak nitelikte bugüne kadar herhangi bir idari araştırma/inceleme/soruşturma ise yapılmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Olay etrafındaki toplumsal duyarlılıkları dikkate alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu’na 1 Ekim 2010 tarihinde, konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi talimatını vermişti. Bu kapsamda, Devlet Denetleme Kurulunca; Sekizinci Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın vefatı ile ilgili olarak yaşanan süreç içerisinde gerek Köşk yerleşkesinde gerekse Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde yürütülen sağlık hizmetlerine dair idari iş ve işlemler ile olayın oluş şekli ve ölüm sebebine ilişkin olarak kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili tüm hususlar kapsamlı bir şekilde araştırılıp incelendi. Bu çerçevede hazırlanan rapor kamuoyunun dikkatine sunulmuştur" denildi.

Raporda, "Merhum Turgut Özal görevi başında vefat eden bir Cumhurbaşkanıdır. Ölümü uzun süredir devam eden ağır bir hastalık neticesinde olan ve beklenen bir ölüm değildir. Ölümü ani bir ölüm şeklinde gerçekleşmiştir. Görevi başında ve ani bir şekilde ölen bir Cumhurbaşkanı'nın ölümü her zaman şüpheli bir ölümdür. Bu itibarla ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla bir otopsi veya Köşk yerleşkesinde delil tespiti benzeri işlemlerin yapılmamış olması tam anlamıyla akıl tutulması ile izah edilecek bir durumdur" ifadelerine yer verildi.