Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, bazı özel hastanelerin ücretsiz olan acil servislere başvuran hastaları polikliniğe yönlendirerek fark ücret aldığını söyledi.

Buna ilişkin çok sayıda şikayetin bulunduğunu belirten Demir, “Acil olduğu halde hastayı yeşil alana yönlendirerek hem devletten hem hastadan fark ücreti alınıyor. Bu suçtur. Kapatmaya varana kadar cezası var” dedi.
Orhan Demir ayrıca, kimi özel hastanelerin sosyal güvencesi ya da yeterli ekonomik gücü bulunmayan hastayı kabul etmediğine dikkat çekerek, “Eğer o kişi ödeme yapabilecek durumdaysa özel hastane, henüz içeri girer girmez hastadan veya hasta yakınından tedavi giderlerini ödeyeceğine dair taahhütname alıyor” diye konuştu.
SGK: SUİSTİMALLER VAR
Bir kişinin acil hal kapsamına girebilmesi için belirli kriterlerin olduğunu söyleyen SGK Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ufuk Akdıkan, “Bunu hekim değerlendirir. En iyi hastanelerde bile hastadan alınacak ücret yüzde 90 olup bu 18 lira anlamına geliyor. Bunun dışında ücret alınması suçtur” dedi.
Acil servislerde ücret alındığı veya fazla ücret alındığı yönünde çok sayıda şikayetin geldiğini ifade edenAkdıkan, konunun incelemeye alındığını kaydetti.
HASTA YANILTILIYOR
Acil durum sona erdiğinde hastanenin bunu hastaya anlatması gerektiğini söyleyen Dr. Ufuk Akdıkan “Ondan sonraki tedavinin acil kapsamında olmayacağını ve dolayısıyla belli bir ücret ödeyeceğini söylemeli. Ancak bazı sağlık hizmet sunucuları bu bilgilendirmeyi sonradan yapıyor” diye konuştu.