Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretten kesilen verginin işçinin mi, patronun mu cebine gireceğine yönelik tartışmaya son noktayı koydu. Bakan Çelik, 200 liralık farkın işçide kalacağını açıkladı. Böylece asgari ücretliden elde edilen 6.6 milyarlık vergi çalışanların cebine gidecek. Bu da bir asgari ücretlinin cebine yılda 2 bin 400 TL fazladan para girmesi anlamına geliyor.

'İŞÇİDEN YANAYIM'
İşçinin yanında olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, bir çalışanın 750 lirayla geçinmesinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti. Çelik, "Yükümüz ağır, 200 TL bize verilmeli" diyen iş dünyasını üzecek bir haber verdi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına olumlu baktığını belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: "Bütün partiler sıcak bakmış, biz de bakarız. Vergi kime kalacak? İşveren zaten veriyor. Vergi alınmayınca işçiye kalacak. İşveren bize kalsın diyor ama asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek. Patron zaten veriyor. Kime gittiği önemli, şimdi vergi devlete giderken işçiye gidebilir mi diye çalışma yapmışlar. Biz de sıcak bakarız. Mali politikalar açısından başka bakanlıkları da ilgilendiren bir durum var. Maliyeti 3-3.5 milyar lira civarında. Bundan vazgeçilmesi için başka kaynak bulunmalı."

5 MİLYON KİŞİ

Mevcut tabloda 5 milyon asgari ücretliden 6.6 milyar liranın üzerinde gelir elde ediliyor. Anayasal düzenlemenin ardından yapılacak yasalarla vergi konusunun çerçevesi çizilecek. Anayasa Komisyonu, asgari ücretten vergi alınmaması konusunda Maliye'den de görüş isteyecek. Mevcut uygulamada brüt asgari ücret 940 bin 50 lira, net 739 bin 79 lira. Bugün itibarıyla asgari ücrette 200.71 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 125 liraya denk geliyor. Ancak, asgari geçim indirimi, işçi hissesi gibi kalemlerle bu tutar 200 lirayı buluyor.

Gelirdeki kayıp önlenir
İşçilerden vergi kesilmesinin bütçe açısından önemli bir gelir kalemi olduğuna işaret eden yetkililer, kayıt dışılığın önlenmesiyle yeni düzenlemenin getireceği kaybın önlenebileceğine dikkat çekiyor. Yeni teşvik paketi ile de stratejik yatırımlar ve 6. Bölge'de işverenin yüklerini devlet üstlendi. Buna göre, yatırımlarda sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin edilecek. Böylece bu illere yatırım yapan SSK işveren payı, SSK işçi payı, gelir vergisi stopajından kurtuluyor. Devlet de artıları devlet üstleniyor.