Pasaport almak için belirli bir prosedürün izlenmesi ve emniyete başvurulması gerekiyor. Pasaport alma süreci detaylarına buradan ulaşın.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport

TC vatandaşları ile birlikte KKTC vatandaşlarının alabileceği bordo pasaport, standart özellikleri taşımakta olup vizeli ya da vizesiz birçok ülkeye giriş yapılmasını sağlar.  

Hizmet (Gri) Pasaport

Adından belli olduğu gibi devlet kurumlarına yönelik görevlendirilmiş olan yani resmi görev için yurtdışına çıkması gereken kişiler, sarı basın kartı taşıyan sempozyum ve gazeteciler, bilim ve kültür etkinliği nedeniyle yurtdışında görev alan akademisyenlere görev sürelerine bağlı verilmektedir. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz de giriş yapabilmektedirler. 

Hususi (Yeşil) Pasaport

Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden memur olan kesime, bakanlara ve TBMM eski üyelerine verilen hususi (yeşil) pasaport, aynı zamanda il ile ilçe belediye başkanlarına da görev yaptıkları süre boyunca verilmektedir. Bununla birlikte hususi pasaport sahiplerinin çocuklarına da 25 yaş sınırı olmak kaydı ile yeşil pasaport verilmektedir. 

Yeşil pasaport ile birçok Avrupa ülkesine ücretsiz olarak gidilebiliyor. Schengen vizesinden muaf tutan yeşil pasaport hakkında bilgi ve vize istemediği ülkeler için tıklayın.

Diplomatik (Siyah) Pasaport

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Sayıştay, Yargıtay üyelerine, Türkiye Cumhuriyeti konsolosluk ve elçilikte görevde olan diplomatlara, valilere, eski Cumhurbaşkanlarına, üst düzey devlet kadrolarına ve büyük şehir belediye başkanlarına verilen diplomatik (siyah) pasaport, dünyanın çeşitli ülkelerine vizesiz seyahat imkanı tanımaktadır. 

Umumi pasaport talebinde pasaport süresine bağlı olarak harç bedeli tahsil edilir. Hususi ve hizmet pasaport çeşidinde ise yalnızca defter parası alınırken, diplomatik pasaport için herhangi bir ücret talebi yoktur. Dolayısıyla kişi statüsüne bağlı olarak gerekli evrak hazırlığını tamamlayarak pasaport başvurusunda bulunabilinir. Yurtdışı seyahatine çıkabilmek için kuşkusuz ilk adım pasaport almaktır. Bundan ötürü tarafınızdan pasaport için gerekli evrakları eksiksiz şekilde ilgili kuruma ibraz etmeniz, sürecin olumlu şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır. Ancak bazı durumlarda kurumun yoğunluğu ya da defter sıkıntısından ötürü süreçte uzamalar görülebilir. Bu nedenle pasaport başvurusu kesinlikle planlanan seyahat tarihinden en az 1 ay evvel yapılmalıdır. Aksi takdirde uçak biletiniz ve konaklama rezervasyonunuz iptal olabilir ve buda sizlere maddi kayıp şeklinde yansıyabilir. Ayrıca pasaport türüne bağlı olarak standart evrakların dışında ek belge istemi de olası bir durumdur. Bu hususu göze alarak hazırlıklı olmalı ve gerektiğinden istenen her evrak hızlı şekilde temin edilerek ibrazda bulunulmalıdır. Bugün pasaport ya da vize gerektirmeden giriş yapılabilir ülkelerde vardır. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde yurtdışı seyahatlerinde pasaport zorunlu bir evraktır. Eğer sık seyahat edecekseniz 10 yıllık süreli almanızda fayda vardır.