Alman Federal Meclisi'nde Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot hava savunma sistemlerinin gönderilmesi tartışıldı.

Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın Türkiye'ye asker göndermesinde kendileri için 3 noktanın önemli olduğunun altını çizerken, bunları; "bu görevin hedefinin net olması, uçuşa yasak bölgenin oluşturulmaması ve komutanın NATO'da olması" olarak sıraladı.

Bakan Maiziere, Federal Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'deki iç savaştan en fazla etkilenen ülke olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de 150 binden fazla Suriyeli mültecinin bulunduğunu hatırlattı.

Şimdiye kadar Suriye tarafından çok sayıda sınır ihlali yapıldığına ve bu olaylarda Türkiye'de bazı sivillerin de hayatını kaybettiğine işaret eden Maiziere, Suriye'nin Türkiye'nin herhangi bir bölgesine ulaşacak çok sayıda füzeye sahip olduğunu, bu füzelere kimyasal silah da yerleştirilebileceğini kaydetti.

Şimdiye kadar Suriye'nin bu silahları kullanma niyeti olduğu yönünde herhangi bir ipucu bulunmadığını vurgulayan Maiziere, ancak bunu kullanma potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

Maizere, Patriot füzelerinin konuşlandırılmasıyla Suriye'deki silahlı çatışmanın yayılması ve Türkiye'nin güvenliğinin etkilenmesinin engellenmesinin istendiği ifade edildi.

Patriot savunma sistemlerinin Türkiye'de nereye konuşlandırılacağının kısa bir süre sonra karara bağlanacağını ifade eden Maizere, bu yerin doğrudan Suriye sınırında olmayacağını ancak koruma görevini yerine getirecek yerde olacağını ve görevin Türkiye sınırları içinde kalacağını kaydetti.

SPD’den destek sinyali

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Üyesi Rolf Mützenich, kendileri için füzelerin savunma amaçlı olmasının önemli olduğunu, Suriye'nin bölgeyi tehdit ettiğini ve bu nedenle de kendilerinin sorumluluktan kaçamayacağını belirtti.

İktidardaki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi milletvekillerinden Andreas Schockenhoff da, Türkiye'nin kaygılarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, ''Biz ittifak ortağımızın tarafında yer alıyoruz'' ifadesini kullandı. Esad yönetimi için “irasyonel bir rejim” ifadelerini kullanan Schockenhoff, Patriot’ların Türkiye’de konuşlandırılmasının, kimyasal silahların kullanılması gibi bir çılgınlığa karşı önemli bir caydırıcılık mesajı olduğuna işaret etti.

Yeşiller Partisi milletvekili Omid Nouripour, kendileri için füzelerinin nereye yerleştirildiğinin verecekleri kararda belirleyici olacağını kaydetti.

Sol Parti, misyona karşı

Muhalefetteki Sol Parti Milletvekili Jan von Aken ise Almanya'nın doğrudan Suriye sınırına 400 askerle birlikte Patriot füzelerini yerleştireceğini ve bunun 25 milyon euroya mal olacağını ifade etti.

Türkiye'nin tehdit altında olmadığını savunan Aken, Almanya'nın buraya asker göndermesiyle çatışmanın tarafı haline geleceğini ileri sürdü. Bölgeye asker göndermek yerine sivil halka yardım etmenin daha iyi olacağını ifade eden Aken, Suriyeli mültecileri almak için Almanya hükümetini sınırlarını açmaya çağırdı.

Federal Meclis'te Patriot sistemlerinin Türkiye'ye gönderilmesi oylaması Cuma günü yapılacak. Hükümekin talebinin Meclis'te kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.