Meclis’te kabul edilen yeni "Hal Yasası" ile birlikte tarım ürünlerinin tüm satış yerlerine kalibre edilmiş (aynı ayarda gruplandırılmış) şekilde geleceği, yılbaşında başlayacak uygulamayla pazarcı esnafı ile tüketici arasındaki ürün seçme tartışmasının sona ereceği belirtildi.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, 5957 sayılı yeni "Hal Yasası" çerçevesinde hazırlanan yönetmeliklerin pazarcıların birçok sıkıntısını çözdüğünü söyledi.

Müşteriyle en çok muhatap olan esnaf grubunun pazarcılar olduğunu ifade eden Çakman, pazarcıların ürün seçme işleminden rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

TEZGAHIN ARKASI ÖNÜ FARKLI


Yeni "Hal Yasası" ile birlikte hem pazarcının hem de vatandaşın bu konudaki mağduriyetini gidereceklerini aktaran Çakman, şunları kaydetti:

"Yılbaşından itibaren başlayacak uygulamayla üretim bölgesinden tüketim bölgesine gelen tüm tarım ürünlerinin kalibre edilmiş ve boylanmış olması gerektiği kanun hükmüne bağlandı. Bahçede belli kalibrelerde paketlenen ürünler hale gelecek ve pazarcı esnafı da o ürünü aynı şekilde alacak. Günümüzde tezgahın önü başka arkası başka, kasanın üstü farklı altı farklı. Bu uygulama ile birlikte bütün pazar yerlerinde tezgahtaki ürünün önüyle arkası aynı olacak. Yeni uygulama esnafa olduğu kadar tüketiciye de önemli kazanımlar getirecek. Küçük paketlerde ambalajlanmış ürünleri müşterimize sunacağız. Yılbaşından sonra tüm halkımız kaliteli ürün yiyecek. Pazarlardaki hoş olmayan tartışmalara son vereceğiz."