CHP Trabzon Milletvekili  Av. Haluk Pekşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesini "dağ fare doğurdu" diyerek eleştiren CHP Trabzon Milletvekili Pekşen;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı ve günlerdir kamuoyunun gündeminde yer alan görüşme ve daha sonrasında düzenlenen basın açıklaması göstermektedir ki, ‘Dağ fare doğurmuştur.’ 
Görüşme sonrası düzenlenen basın açıklaması, yerine getirilmesi gereken protokol kurallarından öteye geçmemiş, Türkiye’nin beklentileri doğrultusunda kayda değer bir açıklama yapılmamıştır. 
Basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının çevirisi farklı bir şekilde yapılması da ayrı bir skandaldır.
Tayyip Erdoğan’ın "YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir" sözlerinin çevirisinde 'terör örgütü' ifadesi kullanılmamıştır. 


Bu derece üst düzey bir görüşmede, bu kadar aleni bir hata yapıldığını düşünmek gerçekçi değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında ‘terör örgütü’ ifadesi çeviriden çıkartılması asla kabul edilebilecek bir durum değildir. 

 Bu durum önceden planlanmış mıdır? Yoksa Trump’ın karşısında YPG/PYD’ye terör örgütü demekten imtina mı edilmiştir?

Görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yaptığı "Ekonomi, ticaret ve savunma alanlarında atılacak adımlar değerlendirilmiştir. PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele masaya yatırılırken, FETÖ terör örgütüne yönelik atılabilecek adımlar görüşülmüştür.” açıklamasının kısalığı ve yüzeyselliği de göstermektedir ki, bu görüşmede Türkiye için çok önemli konular derinlikli ve somut adımların atılmasına yönelik ciddiyette ele alınmamıştır.

ABD Başkanı Trump, YPG’ye silah verilmesi, Fettullah Gülen’in iadesi, Rakka Operasyonu konularında Türkiye’yi dışlayan tavırlarının üzerini örtmüştür.   

Bu görüşmeyle ilgili Türk Milleti, ülkemizin hangi çıkarları elde ettiğini merak etmekte ve bu görüşmenin sonucunda ne gibi somut adımlar atacağını merakla beklemektedir.

Türk Milleti bu görüşme sonucunda şu sorulara cevap beklemektedir;

1)    Türkiye tarafından terör örgütü olarak değerlendirilen YPG/PYD örgütüne yönelik olarak ABD’nin ağır ve hafif silah, cephane, zırhlı araç ve lojistik destek sağlamaya devam edecek midir?
2)    ABD, Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde tutarak, Suriye’nin Kuzeyinde YPG/PYD kontrolünde bir Kürt özerk bölgesi ya da bağımsız bir Kürdistan kurulmasına karşı çıkıyor mu? 
3)    Bu görüşmede, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin lideri olan ve FETÖ terör örgütünün lideri olarak değerlendirilen Fettullah Gülen’in iadesi gündeme geldi mi? Eğer bu konu gündeme geldi ise ABD’nin Fettullah Gülen’in iadesi karşısındaki tutumu nedir? 
4)    Rıza Zarrab davası bu görüşmede gündeme alınmış mıdır? Bu konuyla ilgili ne gibi görüşmeler yapılmıştır? 
5)    İki liderin ortak basın açıklamasında Tayyip Erdoğan’ın Türkçe olarak yaptığı konuşmada yer alan ‘terör örgütü’ ifadesi çeviride neden yer almamıştır? Bu bir çeviri hatası mıdır yoksa bilinçli bir tercih midir? Çeviriyi yapan kişi Türk tarafının mı, ABD tarafının mı çevirmenidir?