SİVAS'ın Kangal ilçesinde dün düşen RF-4E keşif uçağının pilotlarının uçağı Kangal Yatılı Bölge Okulu üzerine düşmekten son anda kurtardıkları öğrenildi. Askeri uçağın enkazı, Ankara ve Malatya'dan gelen kaza kırım heyetince incelendi.

İnceleme sonunda uçağın enkazı kaza yerine gelen askerler tarafından toplanarak TIR'a yüklendi. Uçağın enkazının incelenmek üzere Malatya'ya götürüleceği öğrenildi.Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığından ve Malatya 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığından Kangal ilçesine gelen kaza kırım heyeti, enkazın olduğu bölgede geniş çaplı inceleme yaptı. 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığından patlayıcı ve bomba imha uzmanları, heyetin incelemesi öncesinde enkazın olduğu alanı kontrol etti. Ekipler, uçaktan geniş bir alana dağılan patlayıcı maddeleri emniyetli bir bölgeye taşıdı. Bu çalışmaların ardından, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Hava Korgeneral Hasan Küçükakyüz başkanlığındaki heyet, uçağın enkazında geniş çaplı inceleme yaptı. Kaza kırım heyetinin incelemelerinin ardından askeri helikopter ile bölgeden ayrıldı. Kaza yerinde inceleme yapan heyete Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş ve Sivas İl Jandarma Alay Komutanı Albay Okşin Akşit de eşlik etti. Kaza yerindeki incelemelerin ardından enkazdaki kalıntılar bölgeye gönderilen bir TIR'a yüklendi. Uçağın enkazının Malatya'ya götürüleceği öğrenildi.


KÖY MUHTARI OLAYI ANLATTI

Bu arada, Kangal ilçesine bağlı Karagücük köyünün muhtarı Mehmet Kılıçer, uçağın düştüğü yerin yaklaşık 5 kilometre ilerisindeki Kangal Yatılı Bölge Ortaokulu'ndan minibüsüyle öğrencileri köye taşıdığını belirterek, bölgede manevra yapan askeri uçağın bir anda düştüğünü söyledi. Mehmet Kılıçer, "Okula öğrencileri almaya gelmiştim. Bu sırada havada iki uçak gördüm. Uçaklardan bir tanesi YİBO'ya çok yakın geliyordu. Biz herhalde okula düşer dedik. Okul üzerinden çok yakın geçen uçağın pilotlarının okulun üzerinden geçtikten sonra kendilerini fırlattıklarını gördük. Bu fırlatmadan sonra uçak düştü. Bunun üzerine jandarmaya haber verdim. Jandarma anında olay yerine geldi. Pilotlarımız çok alçak mesafedeyken kendilerini fırlattılar. Uçak düştükten sonra çok büyük bir alev topu çıktı. Tek sevindirici olan pilotlarımızın sağlık durumlarının iyi olması." dedi.
 

PİLOTLAR FACİAYI ÖNLEMİŞ

Kangal ilçesi Eymir köyü Alumpınar mevkisine düşen RF-4E keşif uçağının pilotlarının uçağı Kangal Yatılı Bölge Okulu üzerine düşmekten son anda kurtardıkları ve okulu geçtikten sonra uçaktan paraşütle atladıkları öğrenildi. Pilotların bu çabasının büyük bir faciayı da önlediği anlaşıldı.

Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı keşif eğitim uçuşu için kalkış yapan RF-4E keşif uçağı, saat 15.22'de Sivas'ın Kangal ilçesi yakınında düşmüş, uçaktan paraşütle atlayan Kurmay Yarbay Serdar Çelikyay ve Yüzbaşı Mehmet Fatih Tüm yaralı kurtulmuştu.