Önceki gün bölgedeki PKK yerel konseyinin aldığı kararla silahlı 500 PKK’lı teröristin Barzani peşmergelerine destek için Kerkük’e gönderildiği iddia edildi. Dün Kandil’den Kerkük’e gelen teröristlerin görüntüleri ortaya çıktı.

Peşmerge karşıladı

Referandum günü ve sonrasında ‘güvenliği’ sağlamak için geldikleri iddia edilen PKK’lı teröristler, Kerkük’te Barzani’nin peşmerge gücüne destek için bölgeye geldi. Kandil’den Kerkük’e gelen PKK’lı teröristler bölgedeki peşmerge komutanı tarafından törenle karşılandı. Törende Kandil’den gelen teröristlerin eli peşmergeler tarafından tek tek sıkıldı. Kerkük şehir merkezinin bir çok noktasında üzerinde terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunan flamalar ve PKK bayrakları asıldı. Şehirdeki diğer etnik unsurların temsilcileri PKK bayrakları ve silahlı teröristlerin kanlı çatışmalara neden olabileceği belirtiyor.

5 milyon kişi oy verdi

Referandumda oy verme işlemi Sabah yerel saatle 07.00’de başladı, akşam 20.00’ye kadar sürdü. 5 milyon 200 bin seçmen oy kullanırken, katılım oranının yüzde 78 olduğu belirtildi. IKBY Başkanı Mesud Barzani karargâhının bulunduğu Pirmam (Selahaddin) ilçesinde Oyunu kullandı. Barzani’den sonra oğlu Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de aynı sandıkta oy kullandı. Barzani, açıklama yapmadan ayrıldı.  

Erbil’deki Rotana Otel’de oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, olumlu ilişkilerin sürmesi için Türkiye’ye mesaj verdi. Türkiye ile 1991’den bu yana çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini ifade eden Barzani, “Gerçekten zor zamanlarımızda bize yardım eli uzatan ülke Türkiye olmuştur. IKBY’ye sunduğu yardımlarından dolayı her zaman Türkiye’ye şükran borçluyuz” dedi. 

Barzani, şöyle devam etti:  “Referandum asla Türkiye’ye tehdit niteliğinde değildir. Bunun yanında hiçbir komşu ülkenin güvenliğini bozacak bir tehdit faktörü olmadık. Kürt bölgesinin temennisi, neden böylesi bir kararın alındığını Türkiye’nin anlamasıdır. Bu konuya ilişkin (Türkiye’nin) daha sakin bir şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz. Türkiye, bunu kendisine bir tehdit olarak görmemeli çünkü biz hiç kimseye tehdit değiliz.”

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte uzun araç konvoyları eşliğinde seçim sandıklarına giden Kerküklü Kürtler, oyunu kullanmak için uzun süre bekledi. Oy vermeye gelenlerin milli giysilerini giymesi dikkat çekti. Bazı seçmenler oyunu göstererek kullandı, bazı seçmenler kendisi ile birlikte çocuklarının parmağına seçim boyası sürdü.   Peşmerge ile asayiş ve referandum için görevlendirilen özel harekat timleri tarafından kentin tüm önemli noktaları tutulurken seçim sandıkları ve çevresi güvenlik çemberine alındı. Oy verme merkezlerindeki seçim sandıklarına girenler sıkı aramadan geçirildi. Kerkük ve çevresinde sayıları 5 binle ifade edilen peşmerge ise DAEŞ ve Haşdi Şabi’nin saldırısına karşı önemli noktalarda teyakkuza geçirildi.  

Yüzde 90’ın üzerinde ‘evet’

Bağımsızlık referandumuna ilişkin ilk sonuçlar saat 19.00’da sandıkların kapanmasının ardından, 22.00 sıralarında gelmeye başladı. Saat 23.30 itibariyle yaklaşık 285 bin oyun sayımı tamamlandı. Bu saat itibariyle, “evet” oyu kullananların oranı yüzde 93,29, “hayır” oyu kullananların oranı ise yüzde 6,71 olarak belirlendi. Sayılan oylara göre; Erbil’de yüzde 86, Ninova’da yüzde 80, Duhok’ta yüzde 90, Kerkük’te yüzde 78, Zaho’da yüzde 94, Süleymaniye’de 67, Rewanduz’da yüzde 90, Çoman’da yüzde 91, Akre’de yüzde 94, Şeyhan yüzde 90 ve Tuzhurmatu’da yüzde 67 oranında “evet” oyu kullanıldı.
Süleymaniye’de diğer bölgelere  göre “evet” oyunun düşük çıkmasında Goran hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği içinde muhalif grupların etkisinin olduğu belirtiliyor.