- Bayburt'ta, işitme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verilebilmesi amacıyla aralarında polislerin de bulunduğu 20 kamu personeline "işaret dili" eğitimi verildi. Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatın her kesimini engelli bireylerle paylaşmak zorunda olduklarını, işitme engelli vatandaşlarla daha sağlıklı iletişim kurmak için personele yönelik "işaret dili" kursu düzenlediklerini belirterek, "Amacımız engelli vatandaşlarımıza bir yönüyle yardımcı olabilmek, onlarla hayatı paylaşabilmekti" dedi.

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) eğitim faaliyetleri kapsamında, okullarında açılan kursa, Bayburt Emniyet Müdürlüğü, Sakatlar Derneği, Beyazay Derneği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün destek verdiğini ifade eden Şahin, aralarında polislerin de bulunduğu 20 kamu personelinin günlük 8 saat olmak üzere 3 hafta süren hızlandırılmış kursu başarıyla tamamladığını dile getirerek, "İşitme engelli vatandaşlarımız işaret dilini öğrenmiş kamu personelinin bulunduğu bir birime gittiğinde artık derdini çok daha kolay anlatabilecek, çünkü orada yaptığı işaretlerden anlayan biri var artık. Bu noktada projenin mükemmel şekilde sonuca ulaştığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

İşaret dili eğitimi kursunun Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu için artık bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Bu kurs bizim 'Özel Kardeşlerimizle Hayatı Beraber Yaşayalım' projemizin devamı olarak karşımıza zorunluluk olarak çıkıyordu. Özel kardeşlerimizle hayatı beraber yaşayacaksak o zaman o arkadaşlarımız bir yere gittiği zaman onların söylemek istediklerini, hissiyatlarını, duygularını birilerimizin anlaması ve diğer insanlara da aktarması gerekiyordu. Kurs ile bunu sağlamış olduk"

Polis adaylarından İsmail Doğan, kursa gönüllü olarak katıldığını ifade ederek, "İşitme engellilerin dertlerine dermen olmak için bu kursa katıldık ve işaret dilini öğrendik. Meslek hayatımızda da özel hayatımızda da faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Herkese işaret dilini öğrenmesini tavsiye ettiğini söyleyen İsmail Doğan,

"Çünkü onlar anlaşılmadıkları zaman gerçekten çok üzülüyorlar, bunu bize anlattılar. Dertlerini anlatamadıkları için çok büyük sorunlar yaşadıklarını, onları anlayan kimsenin olamadığını söylediler. İletişim kuramadıktan, dertlerini anlatamadıktan sonra günlük hayatta yerleri yok. Tamamen kendi içlerine kapanmış bir şekildeler" diye konuştu.

Polis adaylarından Remzi Alamur ise işaret dili kursunun meslek hayatına başladığı zaman daha çok işe yarayacağını düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Gittiğimiz birimlerde, karakolda işitme engellilerle alakalı genellikle problem kendilerini ifade edememeleri oluyor. İşitme engellinin kendisini ifade edemeyişi onu daha çok üzüyor. Bir farkındalık yaratmak amacıyla onları anlayabilen bir birey, anlayabilen bir polis devletin bir bireyi olduğumuz için onlarla daha çok muhatap olacağımızdan bu dili öğrenmenin faydalı olacağını düşünüyorum. Bunu stajda bile fark ettim. Ekipte bir tane bile işaret dilini bilen personelimiz yoktu. İşitme engelli birisini kendisini ifade etmesi için birkaç gün beklemesi gerekiyor, devletin ona atayacağı tercümanı beklemesi gerekiyor. Bu da gecikmelere yol açıyor. Kursun bu gecikmeleri önleyeceği için çok faydası olacağını düşünüyorum."