Spaso-Preobrajenski Katedrali'ndeki Noel ayininde 1828-1829 Türk-Rus Savaşı'nda ganimet olarak ele geçen Osmanlı topunu gösteren Rusya Başbakanı Putin, "Tanrı'ya şükürler olsun. Günümüzde bu ülkeyle çok iyi ilişkilerimiz var"dedi. Putin, Komünist Parti üyesi babasından gizli olarak annesi tarafından bu katedralde vaftiz ettirildiğini de açıkladı.

RUSLAR İSTANBUL'A 68 KM YAKLAŞMIŞTI

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Ortodoks Noel gecesinde Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'yi hatırladı. Önceki akşam St. Petersburg şehrindeki Spaso-Preobrajenski Katedrali'ndeki Noel ayinine katılan Putin, katedral çevresinde 1828-1829 Türk-Rus savaşında ganimet olarak ele geçen Osmanlı toplarını işaret ederek şunları söyledi: "Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama katedral çevresinde gerçek toplardan yapılmış parmaklıklar var. Bunlar 19. yüzyılın ilk yarısında Rusya İmparatorluğu'nun yapmış olduğu bir savaşın (1828-1829 savaşı) ganimetidir. Tanrı'ya şükürler olsun, günümüzde bu ülkeyle (Türkiye) çok iyi ilişkilerimiz var. Bu iyi ilişkilere gerçekten büyük önem veriyoruz" ifadelerini kullandı. Sultan II. Mahmut döneminde Balkanlar ve Kafkasya'da cereyan eden Türk-Rus savaşını Moskova kazanmış, başkent İstanbul'a 68 kilometreye kadar yaklaşan Rus orduları ancak Yunanistan, Eflak, Boğdan, Sırbistan, Gürcistan ve kısmen Ermenistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan kopuşunu hızlandıran ve ağır bir tazminat da içeren Edirne Antlaşması sonrası geri çekilmişti.

Top namlularının etrafında oynardık

Ortodoks Noel gecesinde Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev Moskova'daki en büyük Ortodoks tapınağı Kurtarıcı İsa Katedrali'nde eşi Svetlana ile boy gösterirken, Putin dini bayramı tek başına St.Petersburg şehrindeki Spaso Perobrajenski Katedrali'nde kutladı. St.Petersburg doğumlu olan Putin, Noel ayini sonrasında gazetecilerle sohbet ederken hem kendisinden, hem de Osmanlı-Rusya ilişkileri tarihinden bahsetti. Ayinden sonra katedralle ilgili çocukluk anılarını anlatan Putin, "Çocukluk yıllarım hep bu katedral çevresinde geçti. Yaşıtlarımla hep bu bölgede dolaşırdık. Kilisenin top namlularından örülmüş parmaklıkları devamlı ilgimizi çekerdi. Etrafında oynardık" diyen Putin şunları söyledi:

Vladimir yerine Mihail olacaktım

"Benim bu kiliseden birkaç sokak ötede dünyaya geldiğimi çok az kişi bilir. 1952 yılında ailem bu bölgede yaşıyordu. 1.5 yaşındayken annem beni ilk defa bu kiliseye getirmiş. Babam Komünist Partisi üyesi olduğu için annem gizlice papazla anlaşarak beni burada vaftiz etmiş. Hatta şu an karşınızda Vladimir yerine Mihail duruyor olabilirdi. Peder beni vaftiz ederken anneme bu ismi önermiş, ancak belediye kayıtlarına Vladimir kaydı yapıldığı için ismim değiştirilmemiş." Putin, Rus ve dünya medyasında kişisel konulara ve özel hayatına neredeyse hiç değinmemesiyle dikkat çekiyor. Rus Başbakan, Türkler vesilesiyle Noel'de bu geleneği bozmuş oldu.