UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Musul’da IŞİD militanları tarafından rehin alınan 28 Türk TIR sürücüsünün dün akşam serbest bırakıldığını ancak sürücülerin daha sonra başka birileri tarafından rehin alındığını açıkladı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Musul’da IŞİD militanları tarafından rehin alınan 28 Türk TIR sürücüsüyle ilgili son gelişmeleri anlattı. Rehin alınan 28 Türk sürücüsünün serbest bırakıldığını belirten Şener, “IŞİD elemanları bizim 8 sürücümüzü alarak belli bölgeye götürmüşlerdi, 20’sini de orada alıkoydular. Dün akşam itibariyle 8 sürücüyü de bizzat getirerek, 28 sürücü ve aracımızı termik santralde serbest bıraktılar. Buna sevindik, tam araçlarımız gelmeye hazırlanırken bu sırada termik santral civarındaki köylerde yaşayan bir takım kontrolsüz güçler sürücüleri bu sefer onlar rehin aldı. Bir örgüt değil, oradaki bir aşiret, ahali, köylü rehin aldılar ve sürücüler bu sefer onların rehinesi durumuna geçti. Firmaları temas halinde ve bunların serbest bırakılmasını bir fidyeye, bir menfaate dönüştürmeye çalıştıklarını duyduk. Rakam telaffuz edilmedi ancak şu anda orada gerçekten bir kontrolsüz gücün tesiri altında. İyi gelişmeler de var. Bunlar termik santralin etrafındaki insanlar. Muhtemelen bir kısmı o santralde bile çalışıyor olabilir. Sürücülerimiz o bölgeye silah veya başka bir şey taşımıyor, oraya yakıt taşıyor termik santralin çalışması için. Onların yakıtları sayesinde Musul aydınlanıyor, hastanelere elektrik gidiyor” dedi.
Sürücüleri rehin alan kişilerin firma yetkilileriyle konuşup bir menfaat pazarlığına girmek istediklerini anlatan Şener, “Bize henüz söylenmedi istenen rakam. Ama ilgili firmada böyle bir parasal pazarlığı reddediyor olmalı. İnsan hayatının bir pazarlığı olmaz. O iletişim sürüyor. Sürücülerimizin iyi olduğuna dair bilgiler var” diye konuştu.
Şener, bir sürücünün telefonu üzerinden rehin alan insanlarla iletişim kurulmaya devam edildiğini belirterek, “Benim verdiğim bilgiler 11.00 civarı güncel bilgilerdi. O saatten sonra umarım hiçbir şey olmasın ve kontrollü bir şekilde bu insanlar evlerine gelebilsinler. Bugün Berat Kandili. Berat bir zorluktan kurtulmaya işaret eden bir kandil. Bu zorluktan insanları kurtarmalılar. Özellikle bu tip faaliyetleri, inanan insanlara çağrımız budur. Bu iş ahlaka uymaz, insanlığa uymaz, dine de uymaz. Lütfen sürücülerimizi serbest bırakın” şeklinde konuştu.
Sürücülerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden Şener, “Herhangi bir şiddete, bir saldırıya maruz kalmış değiller” dedi.
(İHA)