Putin'in resmi yayın organı Sputnik, Almanya’nın Türkiye’ye vize muafiyeti vermeyi kabul etme ihtimalini endişeli bir dille haberleştirdi.

RUSLARI VE İNGİLİZLERİ KORKU SARDI
İddiaya göre Alman Başbakanı Merkel, vize muhafiyetine yönelik ekim ayına kadar sürmesi beklenen görüşmeler sonunda Türkiye'yi destekleyecek ve vizelerin kaldırılması yönünde oy kullanacak. Rusların iddiasına göre buna (kendileri gibi) İngiliz diplomatlar da karşı..

Berlin’deki İngiltere Büyükelçisi Sebastian Wood’un İngiliz basınına yansıyan yazışmalarını "İngiliz diplomatlar endişeli: Merkel Erdoğan’ın şantajına boyun eğmeye hazır" sözleriyle manşetine taşıdı.

"ALMAN YETKİLİLER FORMÜLE HAZIR"
Wood yazışmada, “Kamuya açık olarak katı bir tutumları olsa da Almanların AB-Türkiye anlaşmasını korumak için daha fazla taviz gösterebileceğine dair değişimler her zaman mevcut. Merkel insan hakları konusundaki muhalefeti önlemek için anlaşmayı insani gerekçelerle süslemeye başladı. Alman yetkililer perde arkasında terörle mücadele yasası konusunda olası taviz formüllerine ilgi gösteriyor”

İngiliz diplomata göre Almanya, Erdoğan’ı masada tutmaya devam etmek ve anlaşmayı gündemde tutmak amacıyla görüşmeleri ekim ayına kadar ertelemeye çalışıyor.

İngiltere’nin Berlin Büyükelçisi Wood, Merkel’in Avrupa danışmanı Uwe Corsepius ile yaptığı 13 Mayıs tarihli yazışmada da, Erdoğan’ın Alman komedyen Jan Böhmermann’a dava açmasının onun ‘Avrupa’ya şantaj yapmaya çalışan bir otoriter’ olduğunu belirtti.

"SIĞINMACI AKININA İZİN VEREBİLİR"
Wood ile görüşen isimlerden İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise, vize muafiyeti gerçekleşmezse ‘ihanete uğradığını düşündüğünde kavga etmeye hazır’ Erdoğan’ın Avrupa’ya sığınmacı akınına izin verebileceğini söylüyor.

İki İngiliz diplomat yazışmada Türkiye’de bazı özel pasaport sahiplerine vize muafiyeti uygulanması ihtimalinin de yeniden değerlendirilebileceğini ifade ediyor.