Rusya'nın saygın gazetelerinden Nezavisimaya'ya göre İsrail'in ani saldırısına Tahran'ın karşılığı sonuçları tahmin bile edilemeyecek geniş ölçekli bir savaşa yol açabilir. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Brüksel'de önceki gün katıldığı AB-Rusya zirvesinde konuyu gündeme getirdiği belirtilirken, Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Çizov, İsrail veya ABD'nin İran'a karşı bir saldırısının felakete varacak olayların gelişmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Çizov, böylesi bir durumun olumsuz etkisinin sadece bölgeye değil tüm dünya geneline yayılacağı uyarısında bulundu.

BAKÜ-ERİVAN HATTI GERİLEBİLİR

Kremlin'in, İsrail'in İran'a yönelik saldırısını önlemek için her şeyi yapacağı belirtilen haberde, 'Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran raporunun ardından İran'a saldırı hazırlıklarına hız verildi. Rusya, bir yıl önceden Tahran'a karşı bir operasyonda kayıplarını minimuma indirmek için önlemler almaya başladı' ifadeleri yer aldı. Bakü-Erivan arasındaki çatışmaları izleyen emekli Albay Vladimir Popov, 'İran'a olası bir saldırının arkasından Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteğiyle Ermenistan'a karşı düzenleyeceği hava saldırısında Ermeni hava savunma üslerinin yanı sıra Rusya'nınkiler de vurulacak. Bunun Rusya'nın savaşa katılması için yeterli bir gerekçe olacağını söylemek son derece güç. Rus kuvvetler kesin olarak Dağlık Karabağ'daki bir çatışmaya katılmaz. Ama örneğin Türkiye ve Azerbaycan tarafından Ermenistan'a karşı bir askeri tehdit durumundaki bir kara savaşına Rusya'nın katılımı kaçınılmaz olur'' dedi.

MOSKOVA SAVAŞA HAZIR

Amerikan askerlerinin olası saldırısının Türkiye'den olabileceğini düşünen Rusya, hazırlıklar çerçevesinde şu tedbirleri aldı:

- Ermenistan'daki 102'nci Rus askeri üssünü tam donanımlı hale getirdi, buradaki askerlerin ailelerini tahliye etti.
- Erivan yakınındaki Rus garnizonunda bulunan askeri birlikler Türkiye sınırı yakınındaki Gümrü bölgesine sevk edildi.
- Güney Osetya ve Abhazya'daki Rus üslerindeki askerler 1 Aralık'tan itibaren savaşa hazır pozisyona geçirildi.
- Karadeniz Filosu'na bağlı gemiler Gürcistan sınırı yakınında teyakkuza geçirildi.
- Azerbaycan sınırı yakınındaki Dağıstan Cumhuriyeti Azerbaş bölgesine savaşa hazır başka bir füze bataryasının yerleştirildi.
- Mahaçkale ve Astrahan bölgesinde de bir dizi hazırlık yapıldı.
- Suriye'nin Tartus Limanı'na gitmek için Rus Amiral Kuznetsov savaş gemisinin öncülüğündeki Rus donanmasına ait bir dizi gemi Akdeniz'e doğru yola çıktı. Gemilere nükleer denizaltıların eşlik ettiği belirtiliyor.

MOSKOVA'DAN NÜKLEER DARBE

Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda Tahran'a gitmek isteyen bir yolcunun el çantasında 'sadece bir nükleer reaktörde üretilebilen' Sodyum-22 adlı bir radyoaktif izotop ele geçirildi. Havaalanı gümrük yetkilileri, bölgedeki radyasyon oranının normalin 20 katı olduğunu açıklarken maddenin İranlı olduğu belirtilen yolcunun çantasındaki 18 metal obje arasında bulunduğunu kaydetti. Rusya Nükleer Enerji Kurumu Sözcüsü Sergey Novikov, maddenin sadece reaktörlerde değil üniversite ve araştırma kurumlarının laboratuvarlarında da üretilebileceğini kaydetti.