Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin yaptığı silah satışları konusunda Ankara'ya yanıt verircesine bir açıklama yaparak, "Kiminle silah ticareti yapacağımızı, BM Güvenlik Konseyi dışında kimse bize dikte edemez" dedi.

"SİLAH İHRACATINI SINIRLANDIRACAK TEK KURUM BM'DİR"

Askeri-Teknik Şirketleri Komisyonu'nda konuşan Putin, "Biz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni belirli ülkelere silah ihracını sınırlandıracak tek kurum olarak görüyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı'nın silah ihraç sınırlamasına muhatap olan ülkeden kastının Suriye olduğunu değerlendiren uzmanlar, Moskova'ya yönelik son dönemde artan baskılara dikkat çekiyor.

PUTİN: SİLAH İHRACATIMIZ ARTIYOR

"BM Güvenlik Konseyi dışında tek taraflı ya da kolektif sınırlamalar, özellikle siyasi gerekçelerle hareket ediliyorsa uluslararası hukuka ve onun gereklerine aykırı." tespitinde bulunan Rus lider, 1 Ekim 2012'ye kadar toplam silah ihraç rakamlarının 10,7 milyar doları bulduğunu söyledi.

2011'e göre bir miktar silah ihracatında artış yaşandığını vurgulayan Putin, yukarı doğu olan trendin güçlendiğini kaydetti.

"RUSYA SİLAH SATIŞINDA HASSAS DAVRANIR"


Yasal hükümetlerle savunma kapasitelerini artırarak bağımsızlıklarını sürdürebilmeleri için Rusya'nın silah ihraç anlaşmaları imzaladığını hatırlatan Putin, "Rusya her zaman sorunlu bölgelerde durumu ele alırken dikkatli davranıyor. Diğer önde gelen silah ihraç şirketleri bu hassasiyeti göstermeyebiliyor." eleştirisi getirdi.

Putin, sektör temsilcilerinden Rusya'nın telif haklarının korunmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için de özellikle BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ile işbirliği yapılmasını önerdi.

Suriye'ye silah sevkiyatı sebebi ile sıklıkla eleştirilen Moskova, son olarak da Irak yönetimi ile 4 milyar doların üzerinde silah ihraç anlaşması imzaladı. Rus lider, Türkiye'nin Ankara'ya indirdiği Suriye Havayolları'na ait uçakta bulunan savaş malzemesi ile ilgili değerlendirmede bulunmadı.