İl Başkanı Cevat Kurt’un başkanlığında gerçekleştirilen divan toplantısında, İl Planlama ve Koordinasyon Başkanı Selçuk Özderya, siyasi gündemdeki konuları değerlendiren bir konuşma yaptı.
Gündemin başkanlık sistemi tartışmalarıyla meşgul edildiğine dikkat çeken Özderya, parlamenter sistem ve başkanlık sistemini ve aralarındaki farkları anlattı.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE GÜVENOYU VE GENSORU OLMAYACAK
Parlamenter sistemde halkın yasamayı seçtiğini, yürütmenin de yasamanın içinden çıktığını ve yasamanın güvenoyuyla işbaşına geldiğini kaydeden Özderya, aynı zamanda gensoru kurumuyla da yürütmenin denetlendiğini söyledi.
Özderya, “Başkanlık sisteminin, parlamenter sistemle arasındaki en temel fark da buradadır. Çünkü başkanlık sisteminde, başkanı doğrudan halk seçer, başkan da yürütmeyi oluşturur. Yürütme görev yapabilmek için, yasamanın güvenoyuna ihtiyaç duymaz, yasama gensoru ile de yürütmeyi denetleyemez” dedi.

BU İKTİDAR NEYİ YAPMAK İSTEDİ DE BUNA PARLAMENTER SİSTEM ENGEL OLDU?
Aslında meselenin, başkanlık veya parlamenter sistem meselesi olmadığının altını çizen Selçuk Özderya, şöyle konuştu:
“2002’den bu yana kesintisiz iktidar olan AKP, parlamenter sistemde neyi yapmak istedi de karşısına engel çıktı? Bu iktidar terörü bitirmek istedi de parlamenter sistem mi mani oldu? İşsizliği bitirmek, ekonomik problemleri çözmek istediler de buna parlamenter sistem mi engel oldu? Bu yönde yapacakları çalışmalar, güvenoyu veya gensoruya mı takıldı? Hayır. Bu manada hiçbir problem yaşanmadı. Öyleyse iktidarın başarısızlıklarını, parlamenter sisteme yüklemesi doğru değildir. Başkanlık tartışmalarının gündeme getirilmek istenmesinin tek nedeni, Cumhurbaşkanının ülkeyi uzun bir dönem daha yönetmek isteğidir. Yoksa mesele parlamenter sistem veya başkanlık sistemi meselesi değildir.”

“Başkanlık sistemi gelince sihirli bir değnek misali, terör bitecek, işsizlik kalmayacak, ekonomik problemler çözülecek mi?” diyen Özderya, iktidarın halkı oyalamak yerine, bir an evvel gerçek gündeme dönmesi ve ülkenin temel meselelerini çözmek için çalışması gerektiğini vurguladı. 

Toplantıda İl Başkanı Cevat Kurt, 30 Ekim’de yapılan Saadet Partisi 6. Olağan Kongresi’nin ardından yaşanan süreci değerlendirdi. Yeni Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun liderliğinde teşkilata yeni hedefler veren Kurt, Milli Görüş siyasetine en çok ihtiyaç duyulan zamanda, Milli Görüşçülerin sorumluluğunun da ağır olduğunu belirterek, teşkilat mensuplarından büyük bir inanç ve kararlılıkla çalışmasını istedi.