Bakanlığın silah tedarikçilerinden indirim talebine firmalar yüzde 50’ye varan oranlarda indirim yaparak cevap vermiş ve 9 bin 771 hakim ve savcı başvuruda bulunmuştu. Sağlık Bakanlığı’nın İl Kamu hastanelerine geçtiği bir genelge ile sağlık çalışanlarınında silah ruhsat başvurularında bulunduğu ortaya çıktı.

HASTAHANELERDE ARTAN SALDIRILAN SAĞLIKÇILARI BEZDİRDİ

Şubat ayı içinde Ağrı Devlet Hastanesi’nde görev yapan 7 aylık hamile nöroloji uzmanı Nevroz Ünlü’ye poliklinikte muayene yaptığı sırada bir hasta yakını olan F.E. adlı kişinin saldırısına uğradı.Kadın doktorun karnına tekme atan F.E. çevredekilerin yardımı ile yakalanmıştı. Dr. Ünlü’ye 10 gün iş göremez raporu verildi. Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde Yeşilbahçe Mahallesi’ndeki Ahmet- Fatma Sönmez Aile Hekimliği Merkezi’nde aile hekimi Türker Kan’da hasta yakınları tarafından darp edilmiş ve yüzünden yaralanmıştı.

SAĞLIK BAKANLIĞININ KAMU HASTANELERİNE YAZDIĞI YAZI İLE ORTAYA ÇIKTI

Sağlık bakanlığı Sağlık çalışanlarının silah ruhsatı almaları için başvuru sayılarında artış olduğunu dikkate alarak bir genelge yazdı ve "Silah Ruhsatı Sağlık Raporu" ’nun tek paket halinde ücretlendirilmesini ve kayda alınmasını istedi.

Bakanlık tarafından İl Kamu Hastanelerine geçilen genelgede şunlara yer verildi; " Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde, silah ruhsatı gibi özel amaçla kullanılacak durum belirtir raporlar düzenlenmektedir. Sağlık Uygulama Tebliği’nin "4.2. Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetlerinin Sağlanma Yöntemleri ve Ödeme Kuralları" başlıklı maddesinin 14 üncü fıkrasında "... özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor bedelleri (özürlülük raporu, ehliyet raporu, vasi tayini raporu, portör muayeneleri ve işlemleri tarama amaçlı muayene ve işlemler vb.) ile bu durumların tespitine yönelik yapılan işlem bedelleri Kurumca ödenmez." hükmü yer almaktadır. Sağlık tesislerimizce silah ruhsatı sağlık raporu işlem bedellerinin SUT fiyatları baz alınarak fiyatlandırıldığı görülmüştür. Kurumumuzca yapılan incelemede, Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde isteğe bağlı olarak verilmekte olan silah ruhsatı sağlık kurulu raporlarının kurumlanmıza maliyetinin Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları üzerinde olduğu ve standart bir uygulamanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, 29/01/2013 tarih ve 10/3544 sayılı Bakanlık Makamının oluru ile yivli silah ruhsatı sağlık kurulu raporu paket fiyatının 250.00 TL olarak fiyatlandınlması uygun görülmüştür. Bu kapsamda, Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde uygulamada birliğin sağlanması amacıyla silah ruhsatı sağlık kurulu rapor bedellerinin paket fiyat olarak 250.00 TL üzerinden faturalandınlması,

Silah ruhsatı sağlık kurulu raporları düzenlenirken ilgi sayılı genelgede belirtilen kriterler dikkate alınması, Silah ruhsatı sağlık raporları bedelinin hastane otomasyon sisteminde tanımlanması,Gelirlerin "Silah Ruhsatı Rapor Gelirleri " (600.01.01.04.01) kaleminden muhasebeleştirilmesi,Konularının Birliğinize bağlı sağlık tesislerine duyurulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."