Milletvekili Cora, mesajında “19 yılda, engelli bireylerin hayata katılımı konusunda atılan devrim niteliğindeki adımlar, engelli vatandaşlarımıza karşı hassasiyetimizin bir göstergesidir. Eğitim hizmetlerinden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine varıncaya kadar pek çok hususta engelli kardeşlerimizin sorunlarına çözüm olmak, toplumla bütünleşmelerini, iş gücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için özveriyle çalıştık.” dedi.

AK Parti’nin hayatın her alanındaki engelleri tek tek kaldırdığını ifade eden Cora, “Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içinde olmalarını sağlamak için çok yönlü çalışmalar yürüttük. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN öncülüğünde toplumun bütün kesimlerini eşit ve adil kucaklama gayretiyle, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmeyi ana hedefimiz olarak gördük.

Özellikle 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu bu alanda çığır açan tarihi nitelikte bir düzenleme oldu. Bu kanunla eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda kendilerine haklarını teslim ettik.

2010 yılında Anayasada yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. 2013 yılında yapılan bir başka düzenlemeyle de ‘sakat’, ‘çürük’ gibi bu tür incitici, ötekileştirici, tahkir edici ibareleri tamamen kaldırarak daha objektif olan özür ifadesinden engelli kavramına geçtik.” şeklinde konuştu.

KAMUDAKİ İSTİHDAM 60 BİN CİVARINDA

Cora, “2002 yılında kamuda engelli istihdamı 5 bin civarındayken şu anda 60 bin civarında. Yani 12 kat arttı. E-KPSS'yi getirdik. E-KPSS'nin geçerlilik süresini de 4 yıl yaptık. Kamuda ve özel sektörde kotalar vardı. Ona da müeyyide uyguladık. son 19 yılda 416 bin engellinin istihdamına katkı sağladık. Araç alımı konusunda da düzenleme getirdik. Sağlık raporlarının da birçok noktada geçerli olması için bir çalışma yürüttük. 500 binin üzerinde engelliye bakım aylığı veriyoruz, ayrıca rehabilitasyon merkezlerinin sayısı da arttı. Burada, üst düzey kamu yöneticisi olma noktasındaki mevzuattaki engellerin kaldırılması noktasında bir hüküm var. Buradan yola çıkarak engelli hakimliğin yolunu açtık. Ayrıca İnsan Hakları Eylemi Planı kapsamında da engelli istihdamının artırılması için çalışmalar yürütülüyor. Kamuda engelli istihdamını en son Ocak 2020'de yapmıştık. Pandemiden dolayı da uzun süre atama gerçekleşmedi. Bakanlığımız bir çalışma yapıyor, engelli ihtiyacı için ihtiyaç kotalarını topluyor ve eğer yeterli sayıya ulaşılırsa 2021 yılının sonunda veya 2022 yılı başında engelli atamaları  yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

SPORDA ENGELLERİ KALDIRDIK


Engelli bireyleri spor yoluyla topluma kazandırdıklarını vurgulayan Cora, “Evlerine mahkûm edilmiş engelli bireylerimizi spor yoluyla topluma kazandırmak için önemli adımlar attık. Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleri aracılığıyla engelli bireylerimizin kendilerini toplumdan uzak olarak görmelerini engelleyen ve burada öz güvenlerini geliştirmelerine katkı sağlayan çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca engelli sporcularımıza yönelik vermiş olduğumuz destekler ve teşviklerle, sporcularımız ülke çapında başarılarını uluslararası alana taşıdı ve bu dönemde tarihi başarılara imza attık. Son olarak Tonya 2020 Paralimpik oyunlarında ortaya koyduğumuz başarı, engelli sporcularımız için attığımız adımların en önemli meyvesidir.” şeklinde konuştu.