Erbil'deki KYB (PUK) Medya binasında açıklamalarda bulunan Cundyani, ""Bizim kanaatimizce Türkiye'de sorunun çözülmesine dair adımlar atılmıştır. Ama belirtmek isterim ki şimdi Kürt sorunun çözümü için uygun ortam vardır, eskisinden daha iyi adımlar atılabilir" ifadelerini kullandı.

Kürt sorununun çözülmesi halinde, Türkiye'nin bir devlet olarak Kürtlerin yaşadığı diğer bölgelerle daha iyi ilişkiler kurabiliceğini kaydeden Cundyani, "Bizim rolümüzün her zaman olumlu olduğunu görmüşlerdir. Türkiye ordusu ile PKK arasında bir çatışma yaşandıysa Sayın Talabani ve Barzani, Kürdistan Bölgesi olarak barışın sağlanmasına dair, çatışmanın durdurulmasına yönelik pozisyon almışlardır" dedi.

Cundyani, "Bunu zaman zaman başarmışlardır ve çoğu zaman ateşkes ilan edilmiştir. Belki de ateşkes her zaman çözüm olmayabilir. Türkiye devletinin bazı adımları atması gerekebilir. Şimdiki ortamın buna hazır olduğunu görmekteyiz. Bence Irak'ın Kürdistan Bölgesi, Kürt sorununun çözümü için Türkiye'deki herhangi bir tarafa yardım etmekten kıskanmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"SAVAŞ ÇIKMASI DURUMUNDA KAYBEDEN MALİKİ OLUR"

Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında devam eden gerilime de değinen Cundyani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin talimatıyla bir savaş çıkma ihtimali görmediğini, bununla birlikte çatışma yaşanması halinde kaybedenin Maliki olacağını kaydetti.

Cundyani, "Biz Kürdistan Bölgesi olarak savaştan yana değil barıştan yanayız. En kötü ve en kötü ihitmalde bile saldırmak ve savaşmak yerine biz kendimizi savunma pozisyonu alırız. Benim kanımca Irak'taki çeşitli partilerde ve liderler arasındaki çoğu kişi savaşı tercih etmiyor. Bence bunları göze alarak Irak'ta tek bir kişinin talimatıyla, ki o da Maliki'dir, savaş çıkabileceğinin ihtimalini vermiyorum. Ama savaş çıkması durumunda kaybeden Maliki'nin kendisi olacaktır" şeklinde konuştu.

"GELECEKTE KÜRT SORUNU ORTADOĞU'DA BİRİNCİ MESELE HALİNE GELEBİLİR"

Türk halkına da seslenen Cundyani, ""Biz siyasi bir taraf olarak Türkiye'de yaşayan her etnik kökene Kürt, Türk, Arap ve farklı dine sahip olan Hıristiyan, Müslüman, Şii, Sünni'nin birlikte barış içinde kendi sorunlarını çözebilmesi için çabalarını devam ettirmelerini istiyoruz ve Türkiye'nin en büyük sorunu da şimdiye kadar Kürt sorununun çözülememesidir. Biz Türkiye'deki Kürt kardeşlerimize nasıl barış mesajı verdiysek Türkiye'de yaşayan diğer etnik kökenlere ve Türk halkına da aynı mesajı iletiyoruz ki sorunun çözülmesine katkıda bulunsunlar. Çünkü gelecekte Kürt sorunu Ortadoğu'da birinci sorun haline gelebilir" ifadelerini kullandı.

"TÜRK VE İRAN ŞİRKETLERİNİN KUZEY IRAK'IN İNŞASINA KATKISI OLMUŞTUR"

Cundyani, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ekonomik durumuna ilişkin bir soruyu ise, "Bu konuda uzman değilim ve bilimsel olarak cevabım olmayabilir. Ancak belirtmek isterim ki Kürdistan Bölgesi kendisini geliştirebilmek için hem bölgedeki hem de dünyadaki ülkelerin tecrübelerini kendisinde toplamıştır. Bu konuda çevre ülkelerin Türkiye, İran ve daha önce de Suriye'nin katkısı olmuştur. Özellikle ticari anlamda katkısı olmuştur. Türkiye'deki ve İran'daki şirketlerin bölgenin yeniden inşasına katkısı olmuştur" şeklinde cevapladı.