TBMM Genel Kurulu'nda, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülüyor.

Akçakale'deki saldırının ardından Meclis Suriye gündemiyle özel oturumda toplandı. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmalara geçildi.

Genel Kurul'da çok sayıda bakanın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

7.20121004104653.jpg

BAŞBAKAN TBMM'DE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tezkere görüşmesine katılmak için Meclis'e geldi. Bu gizli oturumun ayrıntıları 10 yıl boyuncu açıklanmayacak.

2.20121004104545.jpg

CHP KARARINI VERDİ

CHP tezkere konusunda tavrını belirlemek için kapalı grup toplantısına girdi. Toplantıya girmeden önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu Akçakale açıklamasında, " Türkiye güçlü devlet. Türkiye sağduyulu davranmalı." dedi.

Kapalı grup toplantısı sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, savaş tezkeresi olduğu için hayır deme kararı aldıklarını açıkladı.

ÇİÇEK: TEDBİRLİ OLMAK LAZIM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuyla ilgili, "Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı koruruz. Soğukkanlı ve tedbirli olmak lazım" dedi.

ÇELİK: BU TÜRKİYE MESELESİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, '' Türkiye egemenlik haklarını korumak üzere hükümet bu tezekeye ihtiyaç duymaktadır. Bunu savaş tezkeri olarak nitelendikmek yanlıştır.Türkiye savaş isteyen bİr ülke değildir. Bu tezkere AK Partinin özel tezkeresi değil.Bu Türkiye ile ilgili bir mesele ."

4.20121004104620.jpg

MHP'NİN KARARI MERAK EDİLİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün gece boyunca kurmaylarıyla 'çoklu senaryolar' üzerinden enine boyuna bir değerlendirme toplantısı yaptı. Bugün de parti yöneticileri yeniden bir araya gelerek, hükümetin gerekçesi doğrultusunda bir değerlendirme daha yapacak.

51 milletvekili bulunan MHP'nin Grup Başkan Vekili Oktay Vural, "Türkiye'nin Suriye politikasında geldiği safha çok boyutlu ve çok dikkatli olmamızı gerektiriyor. Hükümetin gerekçesi yeni ortaya çıktı ama biz dün gece bazı senaryolar altında değerlendirmeler yaptık. Hem kendi bilgilerimiz, hem dış dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz" dedi. MHP'nin Türkiye'nin milli menfaatlerini dikkate alacak bir tavır alacağını vurgulayan Vural, ancak bu tavrı belirlerken çok dikkatli olduklarını bir kez daha tekrarladı. Vural, tezkere konusunda partinin grup kararı alıp almayacağı sorumuza ise, henüz bu konuda karar vermedikleri belirtti.

BDP HAYIR DİYECEK

BDP adınan bir açıklama yapan Pervin Buldan tezkereye 'hayır' diyeceklerini söyledi.
Basına kapalı oturum öncesinden siyasi parti temsilcilerinin yaptığı konuşmalar sırasında CHP'nin tezkereye 'karşı oy' kullanma kararı nedeniyle AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin CHP'ye yönelttiği, "Siz kimden yanasınız, Esad'dan yana mı, Türkiye'den yana mı?" sorusuna CHP sıralarından sert tepki geldi.

AK Parti Grup Sözcüsü Nurettin Canikli'nin konuşmasının ardından ayağa kalkan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, bu soruya cevap vermek istediğini söyledi. Kürsüye gelen İnce, AK Parti sıralarına "Esad'ın canı cehenneme. Asıl siz kimden yanasınız, Türkiye Cumhuriyeti'nden yana mısınız, Obama'dan yana mısınız" diye sorunca gerginlik yaşandı. Oturum sakinleşmeyince oturuma ara verildi.