oronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle birlikte  30 il ve Zonguldak’a giriş çıkışlara sınırlama getirdi. 15 gün süre boyunca İstanbul, İzmir, Ankara , Konya gibi büyük şehirlere giriş çıkışlar kısmi olarak yasaklandı. Şehir dışında çıkması gereken vatandaşların  nedenlerini belirterek  seyahat izin belgesi alabileceği açıklandı. Yapılan bu açıklamanın ardından vatandaşlar seyahat izin belgesinin nasıl alınacağını araştırmaya başladı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında seyahat edecek vatandaşların seyahat izin belgesi almak için kaymakamlıklara gitmesine gerek kalmadı. Vatandaşlar kimlik bilgileri ile E devlete giriş yaparak izin belgesi alabilecek. Peki seyahat izin belgesi nasıl çıkarılır? İşte izin belgesi çıkarmak isteyenlerin adım adım yapması gerekenler...

E DEVLET SEYAHAT İZİN BELGESİ ÇIKARMA 

1-E- devlet üzerinden seyahat izin belgesi çıkarmak isteyen vatandaşların öncelikle TC kimlik no ve e devlet şifresiyle giriş yapması gerekiyor.


2- Giriş yapma işlemini tamamlayan kullanıcılar İçişleri Bakanlığı bölümünde bulunan “ e Başvuru” kısmına girerek karşısına gelen seçeneklerden “ Seyahat İzin İşlemleri işaretlemesi gerekiyor.

3- Bunun işlemin ardından seyahat etmek isteyen vatandaşlar “ Özel araçla seyahat izin belgesi” veya “ Otobüs seyahat izin belgesi” seçeneklerinden kendilerine uygun olanı işaretliyorlar. Bu işlemin devamında “alt başvuru türü” ile belirtilen kısma bulundukları ilin valiliğini girmeleri gerekiyor. (Örneğin: İstanbul Valiliği) 


4- Bu işlemlerin ardından kullanıcılar iletişim adresi, iletişim bilgileri, başvuru metni, başvuru belgesi ( ölüm belgesi, sağlık raporu) gidilecek il, gidilecek adres ve gidiş- dönüş tarihi gibi bilgileri doldurarak seyahat izin belgesi çıkarma işlemini tamamlayabilirler.

HANGİ İLLERE SEYAHAT KISITLAMASI GETİRİLDİ?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak illerine giriş çıkışlar kısmi olarak yasaklandı.

İSTANBUL VALİSİ KİMLERE İZİN VERİLECEĞİNİ AÇIKLADI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul’a giriş çıkışına izin verilenleri sıraladı;

-Tedavi olduğu hastaneden taburcu olmuş ve ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olanlar,

-Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar,

-Ölüm nedeni COVİD 19 olanlar hariç olmak üzere cenaze nakil işlemine refakat edecekler (en fazla 4 kişiye),

-İstanbul'a son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp, ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başka bir belge ile ibraz edenler)

-Ceza infaz kurumlarından salıverilenler, 

-Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri öğrenci yurtlarından 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar,

-Kaymakamlıklar tarafından oluşturulan "Seyahat İzin Kurullarından" seyahat izin belgesi alabilirler.