İki kadın üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi bu sabah sezaryen sınırlamasının iptali için yapılan başvuruyu görüşecek. Kadın örgütlerinin gündeme taşıdığı kadınları ilgilendiren bu yasa konusunda da son sözü erkekler söyleyecek. Yüksek Mahkemenin iki kadına karşılık tam 15 erkek üyesi var.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun derlediği habere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok” çıkışının ardından yeni bir düzenleme yapılmıştı. On haftaya kadar kürtaj yasağı düzenlemesi korunurken, sezeryan ile ilgili kısıtlamaya gidilmişti. sağlık bakanlığı Teşkilat Yasası’na “Gebe veya rahmindeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması hâlinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir” hükmü eklenmişti. CHP düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Yüksek Mahkeme bu sabah 9.30'da 11 maddelik gündemle toplandı. Gündemin ikinci sırasında sezeryan kısıtlamasına ilişkin bu düzenlemenin iptal isteminin ilk incelemesi yapılacak. İlk incelemede CHP’li milletvekillerinin imzalarının yeterli olup olmadığına bakılacak. Başvuruda eksiklik bulunmazsa esas incelemeye geçilmesi için bir raportör görevlendirilecek. Yüksek Mahkeme daha sonra esasa ilişkin kararını verecek.

İKİ KADIN ÜYE

Kadınları ilgilendiren bu kritik kararı Anayasa Mahkemesi’nin 15’i erkek olan 17 üyesi verecek. Yüksek Mahkeme’de sadece 2 kadın üye var. Kadın üyelerden biri olan Fulya Kantarcıoğlu. 17 yıldır Yüksek Mahkeme’de görev yapan en kıdemli üyelerden Kantarcıoğlu, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde AYM’ye seçilmişti. Yüksek Mahkemenin diğer kadın üyesi ise Zehra Ayla Perktaş. Perktaş, beş yıldır Yüksek Mahkeme üyesi. AYM’de 43 raportör görev yapıyor. Raportörlerden de sadece 7’sini kadınlar oluşturuyor.

ARAÇ SAHİBİNE CEZA DA ANAYASA ÖNÜNDE

Bu sabahki toplantıda, araçlarını ehliyetsiz sürücülere verenleri yakından ilgilendirecek bir davayı görüşecek. Trafik Yasası, ehliyetsiz sürücülerin yanı sıra aynı cezanın araç sahibine de verilmesini öngörüyor. Söke 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Trafik Yasası’nda araç sahibine ceza verilmesini öngören düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Yüksek Mahkeme, başvurunun ilk incelemesini de aynı toplantıda yapacak.