Bu hakların kontrol edilmesi ve eksikliklerin tamamlanması için SGK kurulmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk vatandaşlarının ve ülke içinde bulunan yabancı uyruklu kişilerin çalışma hayatları açısından, sosyal güvencelerini oluşturan ve düzenleyen devlet kurumudur.

SGK'nın Kapsama Alanı

Sosyal Güvenlik Kurumu, 4a, 4b ve 4c olmak üzere üç başlık altında incelenir. Bu üç başlık, çalışan kişilerin çalışma alanlarına yöneliktir. 4a sigortalı çalışan kişileri ve sigorta emeklilerini, 4b Bağkurlu çalışan kişileri ve Bağkur emeklilerini ve 4c devlet kurumlarında çalışan kişileri ve devlet kurumlarından emekli olanları kapsamaktadır. Bu başlıklar altında çalışan yada emekli olmuş tüm sigortalı kişiler devlet güvencesi altındadır ve farklı hakları bulunur.

SGK'nın Verdiği Ortak Haklar Nelerdir?

SGK, bünyesinde bulunan kişilere farklı haklar tanıyan bir kurumdur. Bu hakların tüm kişilere eşit koşullarda olmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. SGK'nın çalışan ve emekliler için verdiği haklardan en önemlisi sağlık haklarıdır. SGK mensubu olan kişiler bu haklarını e devlet sistemi üzerinden, sorgulama hakkına da sahiptirler. E devlet sistemi üzerinden "sgk hizmet dökümü" sorgulama hizmeti yapılmaktadır. SGK'nın sigortalı kişilere sağladığı haklar emeklilik hakkını da kapsamaktadır.

Kimler E Devlet Uygulaması İle Hizmet Dökümü Sorgulama Yapabilir

4a, 4b ve 4c kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak maaş alan sigortalı kişiler, e devlet şifreleri ile kaç yıllık sigortalı olduklarını sorgulayabilirler. Sigortalılar, hangi iş yerinde hangi tarihler arasında çalıştıklarını, sigorta primlerinin kaç lira üzerinden yatırıldığını, yıllık sigorta primlerinin ne kadar olduğunu, hangi tarihte emekli olacakları bilgilerinin tamamını e devlet uygulaması ile öğrenebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümünü öğrenmek için Türkiye içinde bulunan tüm PTT şubelerinden 2 lira karşılığında e devlet şifresi alınabilmektedir.

E Devlet Şifresi İle SGK Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E Devlet şifresi alındıktan sonra, bilgisayar yada cep telefonu aracılığıyla turkıye.gov.tr uygulamasına giriş yapılır. Giriş yapılma sırasında, tc kimlik numarası ve e devlet şifresi yeterli olmaktadır. Bu numaralar ekranda açılan pencereye girildikten sonra, kişiyle ilgili tüm bilgiler sistem üzerinde görünecektir. Kısa yoldan sorgulama yapmak için uygulama üzerinde bulunan arama motoruna 4a için sorgulama yapılacaksa "4a sgk hizmet dökümü sorgulama"; 4b için sorgulama yapılacaksa "4b sgk hizmet dökümü sorgulama" ve 4c için sorgulama yapılacaksa "4c sgk hizmet dökümü sorgulama" yazılarak, "ara" seçeneği işaretlenir. Ekran kısa bir süre bekledikten sonra aranılan hizmet dökümü liste olarak görüntülenmektedir. Görüntülenen bu ekranın üst kısmında kutucuk halinde "detaylı hizmet dökümü" seçeneği de bulunmaktadır. Bu seçenek işaretlendiğinde daha ayrıntılı hizmet dökümü ekrana yansıyacaktır.

https://www.ssk.biz.tr/sgk-hizmet-dokumu