Esenyurt’ta bir alışveriş merkezinin inşaatında çalışan ve kaldıkları çadırda çıkan yangında feci şekilde hayatlarını kaybeden 11 işçinin sigorta kayıtlarıyla ilgili yapılan incelemenin ilk sonuçları çıktı.

İnceleme sonucunda, 11 işçinin arasında yer alan Sevdin Özen ve Çetin Coşkun’un, sigorta bildirimlerinin öldükleri gün yapıldığı tescillendi. İnşaat şirketine, geç bildirimden dolayı, sigortalı başına yaklaşık bin 400 lira idari para cezası verilecek. Ayrıca sigortalıların hak sahiplerine yapılan tüm ödemeler de, inşaat şirketinden tahsil edilecek.

İnşaat şirketlerine denetimler artacak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın (SGK), ‘sigorta skandalı’ ile ilgili başlattığı inceleme halen devam ediyor. Skandalla birlikte, şirketin çalıştırdığı tüm işçilerin sigorta girişleri de mercek altına alındı. Bu kapsamda, sigorta bildirimleri yapılmayan yani kaçak çalıştırılan diğer işçiler de tespit edilecek. Söz konusu tespitler için de her sigortalı başına iki asgari ücret tutarında ceza kesilecek. SGK kaynakları, şirkete verilecek cezanın tutarının henüz netleşmediğini belirterek, yeni kaçak işçilerin tespit edilmesi halinde şirkete kesilecek cezanın boyutunun artacağını da kaydettiler. Sosyal Güvenlik Kurumu, bir daha bu tür bir skandalın yaşanmaması için, işverenlerin bildirim sorumluluğuna yönelik yaptırımları artırmayı planlıyor. Bu çerçevede, cezaların artırılması, e-bildirim sisteminin yenilenmesi öngörülüyor. Ayrıca inşaat sektöründeki denetimler de artırılacak. İş güvenliğini sağlamayan şantiyeler mühürlenecek. Söz konusu şantiyeler, ancak iş güvenliği tedbirlerin alınmasıyla tekrar faaliyetlerine başlayacaklar.

Hüseyin Özay/ Star