Dünya  değerler haritası yayınlandı. Araştırmanın  Türkiye’ye dair sonuçları, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Değerler Araştırmaları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından hazırlandı.  “Türkiye Değerler Atlası 2012” ile gün yüzüne çıkan Türkiye değerler atlasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Türkiye Değerler Atlasında Karadeniz Bölgesi ise diğer bölgelerden özellikle farklılıklar gösteriyor.


İŞTE SONUÇLAR:
Türkiye’de “Genel olarak insanlara güvenilebilir” diyenlerin oranı en yüksek yüzde 17 ile daha çok İç Anadolu bölgesinde çıkarken, Trabzon’un da içinde bulunduğu Karadeniz bölgesi ise yüzde 12 ile üçüncü sırada kaldı.  Türkiye’nin ortalaması ise bu alanda yüzde 12…

Türk toplumu Avrupa’nın ve dünyanın en dindar toplumlarından biri.  Dinin toplum yaşamındaki yeri en üst düzeylerde. Bu noktadan bakıldığında “Din esas olarak ölümden sonrasına anlam kazandırır” diyenlerin oranı ise Türkiye’de en yüksek yüzde 92 ile Trabzon’un da içinde bulunduğu Karadeniz Bölgesinde çıktı.

Avrupa'da, Tanrı'nın insanların yaşamındaki yerinin en yüksek olduğu toplum Türkiye Yaklaşık her üç kişiden biri hem 30 gün oruç tutuyor, hem günde beş vakit namaz kılıyor. Kendisini 'dindar bir kişi' olarak tanımlayanların oranı, son 22 yılda 10 puan kadar yükseldi. “Türkiye’de 18 maddelik muhafazakarlık ölçeği puanları” baz alındığında ise sıralamada Trabzon hemen hemen Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi yüzde 65 ile üçüncü sırada yer alıyor.

“Kadının her zaman kocasına itaat etmesi ve onun sözünden çıkması gerektiği görüşünde olan kadınların oranına bakıldığında ise Trabzon’un da içinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi, yüzde 66 ile üçüncü sırada yer alıyor. 

“Türk olmaktan son derece gurur duyanların” oranında ise Trabzon’un da içerisinde bulunduğu Türkiye’nin büyük bir bölümü yüzde 88 ile ilk sırada yer alıyor. Ancak bu ankette en dikkat çeken nokta ise Güney Doğu Anadolu Bölgesinde oranın yüzde oranın yüzde 23’lere kadar düşmesi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde haricinde en düşük oran ise yüzde 72…