Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, "787 işçi kardeşimizle başlayan bu kazada, 485 iş kardeşimiz sağ olarak çıktılar. 284 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti, 1 işçimiz ailelerine teslim edilmedi. İçeride 17 ya da 18 işçi kaldı" dedi. Bakan Yıldız, ocakta yüzlece işçi bulunduğu iddialarını yalanladı. AFAD'ın internet sitesinde maden faciasında hayatını kaybeden tüm madencilerin isminin yayınlandığını açıkladı.

Bakan Yıldız, "Yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü, arama kurtarma ekibinin daha rahat çalıştığını söyleyebilirim" diye konuştu.

Bakan Yıldız, hastanede tedavi süren 3 işçi olduğunu söyledi.

Yıldız, "Madendeki işçi kardeşlerimize bugün ulaşacağımız kanaatindeyim. Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır" dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ise şunları söyledi:

Maden ocakları denetleniyor. Bu ve benzeri konular idari ve adli soruşturmalar başladığı için geçmişe dönük bir şey söylemek istemiyorum. Ocak şuanda çalışmanın yapıldığı alan müsait hale gelir gelmez son denetimlerde görev almayan teftiş heyetimiz incelemelerde bulunacak. İş Teftiş Kurulu Başkanını görevlendirmiş bulunuyoruz. Ezber bozan bir kazayla karşıyayız. Çok hassas olacağız. Bir diğer konu önümüzdeki süreçte maden kazası, iş kazasını aydınlatacak olan bazı önemli levhalar var. Risk değerlendirme raporu ve acil durum değerlendirmek önemli.  Ailelere teslim edilen kardeşlerimizle ilgili bir kayıt dışılık söz konusu değil. Burası örgütlü bir işyeri, taşeron yok. Bir eksiklik var sonuna kadar gidilecek.

"SGK BAŞKANI VE EKİBİ İLGİLİ AİLELERE KISA SÜRECEK ULAŞACAK"

Hiçkimsenin kuşkusu olmasın. SGK Başkanı ve ekibi burada çok kısa sürede ailelere ulaşacaklar. Manisa'da kriz merkezi kuruldu. Kısa bir süre içinde ilgili ailelere ulaşılacak. Gerekli bir düzenleme varsa ben hemen Meclis'e ileteceğim.

ŞEHİT OLANLARIN İSMİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ