Türkiye, 2016 yılının son ayında korkunç bir suikastla sarsıldı. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da gittiği bir fotoğraf sergisinde suikasta uğradı. 

Katil FETÖ'cü polis Mevlüt Mert Altıntaş'tı. Altıntaş ölü ele geçirilirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında önemli ayrıntılara ulaşıldı. 

Karlov suikastına ilişkin yürütülen soruşturmada kritik adımlar atıldı. Önce Altıntaş'ın gerçekleştirdiği suikastın örgüt bağlantısını ortaya koymak için "Gmail"e yazı yazıldı. 

Saldırıdan 2 saat sonra Altıntaş'ın "Gmail" hesabından silinen mesajların istendiği vurgulandı. Ancak Gmail yetkilileri savcılığın yazısına, "E-mailler geri döndürülemez şeklinde silinmiştir" şeklinde bir cevap yazdı.

DÖRT KOLDAN İNCELEME

Bu gelişme üzerine Altıntaş'ın e-maillerinin silindiği sunuculardan birini tespit eden Ankara Başsavcılığı, bunu kısa süre önce FBI yetkililerine ulaştırdı. 

Başsavcılık, ABD Gizli Servisi FBI'dan hem silinen mesajların içeriğinin sunucudan bulunması hem de Altıntaş'ın kullandığı iPhone marka telefondaki şifrelerin çözülmesi konusunda yardım istedi. ABD Federal Soruşturma Bürosu'ndan istenen bu yardımın yanı sıra başsavcılığın İsrailli bir yazılım firmasıyla da temas kurduğu ortaya çıktı. 

Şifre çözücü programlar üretip sattığı belirlenen firmadan Altıntaş'ın 4 haneli şifresinin çözülmesi için program satın alındı. Bu programla hem Altıntaş'ın hem de FETÖ darbe girişimi kapsamında el konulan cuntacılara ait 100 telefonun şifresinin daha çözülmesinin hedeflendiği vurgulandı. 

Siber Suçlar Dairesi Başkanlığı'nın yanı sıra TÜBİTAK'ın da suikastçının telefonunun şifresini çözmek için devrede olduğu anlaşıldı. TÜBİTAK, şifreyi kırmak için "klonlama" tekniğini kullandı. Öte yandan emniyet birimleri, Altıntaş'ın Ekaterina B. isimli 33 yaşındaki bir Rus kadınla irtibatı bulunduğu bilgisine de ulaşmıştı. 

Altıntaş ile Ekaterina'nın saldırının hemen öncesine denk gelen 21-23 Kasım 2016 tarihlerinde telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıkmıştı. 

Ayrıca ikilinin WhatsApp üzerinden mesajlaştığı da saptanmıştı. Zengin işadamlarına Rus hayat kadınlarını pazarlayan Ekaterina B. tutuklanmıştı.