Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesinde şiddetli çatışmaların ardından kontrolün ele geçiren PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD, Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki binada asılı olan Özgür Suriye Ordusu bayrağını indirerek, yerine kendi bayrağını astı.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan ve şiddetli çatışmaların ardından geçen yıl kasım ayında Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçen Rasulayn'da, geçen salı günü PYD ile El-Nusra cephesi arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmaların ardından Rasulayn'ın kontrolü çarşamba günü akşam saatlerinde PYD'nin eline geçti.

 

SİLAH SESLERİ GELİYOR

Rasulayn'da kontrolün PYD'ye geçmesinin ardından azalan çatışmalar, ilçe merkezine birkaç kilometre uzağındaki Tel Halaf bölgesinde yoğunlaştı. Çatışmaların devam etmesi Ceylanpınar'da tedirginliği daha da arttırdı.

Suriye tarafından ateşlenen silahlardan çıkan mermilerin sınırı aşması üzerine belediye hoparlörleri ve zırhlı araçlardan vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapıldı.

ÖSO BAYRAĞI İNDİ, PYD BAYRAĞI ASILDI

Çatışmaların halen sürdüğü Rasulayn'da, Ceylanpınar sınırına 100 metre uzaklıktaki 9 katlı makarna fabrikasının çatısındaki Özgür Suriye Ordusu bayrağı, bu sabaha karşı indirildi ve yerine PYD bayrağı asıldı.

Sınır hattından net olarak görülen PYD bayrağı, Rasulayn'da kontrolü tamamen PKK'nın Suriye'deki uzantısı örgütün eline geçirdiği olarak yorumlandı.

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Halen silah seslerinin gelmesi Ceylanpınar'da tedirginliğin sürmesine neden oldu. Birçok işyerinin kapalı olduğu ilçede, vatandaşlar sınırı aşan mermilere hedef olmamak için evlerinden dışarı çıkmıyor. Sokakların boş olduğu Ceylanpınar'da vatandaşlar biran önce çatışmaların son bulmasını ve günlük yaşamlarına dönmeyi istiyor.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Öte yandan, çatışmaların Rasulayn'ın iç kesimlerinde yer yer sürmesi nedeniyle Ceylanpınar'da güvenlik önlemleri artırıldı. Güvenlik güçlerinin zırhlı araçlar ile sınır hattında sürekli devriye dolaştığı görülürken, askeri yetkililerin de sık sık gelişmeleri Ceylanpınar'da takip ettiği bildirildi. İlçe merkezinde de polislerin güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdığı bildirildi.

F-16'LAR VUR HEMRİYLE HAVALANIYOR

Rasulyn'daki çatışmaların Ceylanpınar'a sıçraması TSK'yı alarma geçirdi. PYD'nin olası sınır ihlalini önlemek için takviye zırhlı birlikler konuşlandırıldı. Diyarbakır Ana Jet üssü'nden vur emriyle havalanan F-16'lar ateş açılan noktaların koordinatlarını Şanlıurfa Hudut Komutanlığı'na veriyor. Tehlike anında Suriye'deki hedeflere Fırtına Obüsleri tarafından nokta atışı yapılıyor.