Suriye’de Esad yönetimi ile Özgür Suriye Ordusu arasında süren çatışmalara Kürtlerin de dahil olması, “Suriye’de Kürt birliği dağılıyor mu?” tartışmasına yol açtı. Özgür Suriye Ordusu, PYD’nin kontrol ettiği Halep’teki 500 bin Kürdün yaşadığı mahalallere Kürt kökenli Azadi örgütü ismiyle girmeye çalışınca direnişle karşılaştı. Çatışmaların sonlandırılması için taraflar arasında görüşmelere başlandı.
PYD, Azadi Partisi ile bağlantılı ve Türkiye destekli olduğunu ileri sürdüğü silahlı Selahaddin’i Eyyubi grubunun saldırısı sonrasında çatışmaların başladığını iddia etti. Açıklamada, silahlı grupları kısa adı ENKS olan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi içinde yer alan bazı grup ve kişilerin kışkırttığı öne sürüldü.
PYD ve silahlı kanadı YPG’nin Halep’ten çıkarılması için Kürt Ulusal Meclisi’nde yer alan Azadi ve Eşşam Partisi’nin Özgür Suriye Ordusu ile anlaşıp Kürt bölgelerine girdikleri ve PYD ile çatışma halinde oldukları iddia edildi.

‘Esad’a yarar’
PYD’den, saldırıları püskürtürken, yapılan açıklamada, çatışmaların devam etmesinin Esad yönetimine yarayacağı belirtildi. Suriye’deki Kürt grupların büyük bölümünü içinde barındıran PYD’nin denetimindeki Batı Kürdistan Halk Meclisi  ile diğer Kürt gruplarını içinde barındıran Suriye Kürt Ulusal Meclisi,  ortak çalışma başlatmıştı.
Ancak PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin kurulması ve bölgede tek egemen güç olması bazı Kürt gruplarını rahatsız etmişti. Bu nedenle aralarında İslami grupların da yer aldığı bazı Kürt oluşumları PYD’ye karşılık Selahaddin’i Eyyubi silahlı grubu kurmuştu. Bu grup, Özgür Suriye Ordusu içinde yer alan İslami gruplarla  hareket ediyor.

CNN: PYD ve ÖSO ateşkes için masada
CNN International Halep’in Eşrefiye mahallesinde çatışan  PYD milisleri ve isyancılar ateşkes için müzakere ettiğini duyurdu. Kanala konuşan isyancı Özgür Suriye Ordusu komutanı Ahmed Afaş, atışmaların ardından ‘PYD’yi müzakere masasına oturmaya ikna etmek için bir grup sivil Kürt’ü kaçırdıklarını’ kabul etti. Kurban Bayramı boyunca resmi ordu ve  isyancılar arasında ilan edilen ama hayata geçemeyen ateşkes sürecinde 4 gün içerisinde Suriye’de 1500 kişi ölürken  AFP, isyancılara ordu içerisinden bazı kişilerin para kaşılığı silah sattığını belirtti.