Muhalif gruplar, sadece Esad yönetimi ile değil kendi aralarında da bir çok cephede çatışıyor. Silah ve mühimmat sıkıntısını gidermede ise yaratıcı yöntemlere başvuruluyor.

KAMYONETLERDEN BOZMA TANK

Rojava bölgesinde Esad yönetimi ve Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşan ve Kürt bölgesini denetim altında tutan YPG, kamyon ve ve kamyonetlerden bozma tanklarla cephede savaşıyor. Araçların demir ve çelik ile kaplanmasıyla yapılan zırhlı araçlar, çatışmalarda en önde kullanılıyor. Araçlar aynı zamanda çatışma bölgesindeki yaralıların çıkarılmasında ambulans görevi de görüyor.

YPG ASKERLERİ TASARLADI

Milliyet'te yer alan habere göre; Bir taraftan Radikal islami örgüt IŞİD, diğer taraftan El Nusra ve Suriye ordusu ile çatışma halinde olan PYD'nin silahlı ordusu Halk Savunma Ordusu (YPG) ve Kadın Savunma Ordusu (YPJ), sıcak çatışmalarda kullanmak amacıyla tank görevi gören zırhlı araç yaptı. Kamyon ve kamyonet benzeri araçların demir ve çelik ile kaplanması ile yapılan tanklar, YPG askeri uzmanları tarafından tasarlanıyor. Rojavadaki demir ustaları tarafından tornalarda üretiliyor. Tamemen el yapımı olan zırhlı araçlar, ağır silahların kullanıldığı çatışma alanlarında kullanılıyor.

KAMERA SİSTEMİ DE VAR

Bestanuçe'nin haberine göre, son olarak Haseki'de kullanılan tanklar, yaralıların çatışma bölgesinden çıkarılması konusunda aynı zamanda ambulans görevi de görüyor. Yaralının bulunduğu bölgeye gelen el yapımı tanklar, aracın alt kısmından yaralıyı alıp bölgeden uzaklaştırıyor. Kamera sistemi de monte edilen el yapımı zırhlı araçlar aynı zamanda Kürtler arasında espiri konusu da oluyor. "Kürtlerin ilk tankı" olarak kayıtlara geçen zırhlı araçlar sayesinde çok sayıda yaralının yanısıra sivilllerin çatışma bölgesinden tahliye edilmesinde de kullanılıyor.