Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dünya barışı ve güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığı gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün 1 Ocak itibarıyle üyelik süreleri sona erecek olan Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan ve Togo'nun yerine görev yapacak 5 ülke için oylamaya gitmişti.

Oylama sonucu Nijerya, Çad, Suudi Arabistan, Litvanya ve Şili, BMGK'nın iki yıllık geçici üyesi oldu.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyet'inden oluşan, veto yetkisi bulunan 5 daimi üye ve 10 geçici üyeye sahip BMGK, BM'nin yaptırım gücü olan tek siyasi organı olarak biliniyor.

Gül: Suudi Arabistan'ın BM kararını saygıyla karşılamak gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazı çıkışından sonra yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini reddetmesinin saygıyla karşılanması gerektiğini söyledi.

Gül, "BM, dünya insanlık vicdanında epey itibar kaybediyor. Ben de genel kurul toplantısında hep eleştirmiştim. Birçok olay olurken bunlara karşılık bulamıyor. Anlaşılan Suudi Arabistan'ın bu kararı, buna karşı dünyanın dikkatini çekme ve anlamlı bir cevap vermek olmuş. Böyle bir yolu tercih etmişler, saygıyla karşılamak gerekir. Umarım dünyanın dikkati bu şekilde çekilmiş olur." ifadelerini kullandı.