Akçakale olayının ardından hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere Meclis'te görüşülmeye başlandı. Gelen ilk bilgiler, CHP ve BDP'nin tezkereye 'hayır' diyeceği yönünde. Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 can alması üzerine hareketlenen Ankara, Meclis'i olağanüstü toplandı.

Hükümete Suriye için sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere, kapalı oturumla görüşülecek.

İçeriği sabah saatlerinde netleşen tezkereye, muhalefetin yaklaşımına ilişkin ilk bilgiler ise, CHP ve BDP'nin 'hayır' diyeceği şeklinde...

CHP saat 09.30'da başlayan kapalı grup oturumunda, tezkere için izlenecek poltikayı belirleyecek. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan, bu toplantıya girdiği sırada kısa bir değerlendirme geldi.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye sağduyulu davranmalı. Türkiye büyük ve güçlü bir devlet. Tavrımız kapalı grupta belirlenecek" derken, CHP çevrelerinden, 'savaş tezkeresine hayır' şeklinde sesler yükseldiği kaydediliyor.

TEZKERE

Dün yaşanan olayın ardından, akşam saatlerinden itibaren kurmaylarıyla bir araya gelen Başbakan Erdoğan'ın imzasının olduğu tezkereden:

"Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin yürüttüğü askeri harekat kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiştir... Diplomatik uyarılarımıza rağmen bu eylemler devam etmiştir...

Bu çerçevede hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesiyle, bununla ilgili gerekli düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim."