Trabzon’un yılardır hayalini kurduğu ‘Büyükşehir’ statüsü tehlikeye mi düşüyor… Bekleyen tehlike ise ne?.. AK Parti hükümetinin ilk olarak 2010 yılında somut bir şekilde açıkladığı Trabzon’un Büyükşehir olma umudu ne yazık ki adrese dayalı nüfus sayımı ile tehlikeye girdi.

NÜFUS GİDEREK DÜŞÜYOR
Adrese dayalı nüfus sayımının ilk olarak hayata geçirildiği 2007 yılında Trabzon’un nüfusu 740 bin olarak açıklanırken, 2008 yılında ise 748 bine çıktı. 2009 yılında  765 bine çıkan nüfus bu tarihten sonra ise düşüş eğilimine geçti.
2010 yılında 763 bine düşen nüfus, 2011 yılında da 6 bin düşerek 757 bine geriledi.
2012’inin henüz ilk aylarında olduğumuz bu günlerde ise henüz yeni veriler açıklanmazken, düşüşün bu şekilde devam etmesi de Trabzon’un Büyükşehir olma umudunu ne yazık ki tehlikeye sokuyor.


İLK OLARAK NE ZAMAN AÇIKLANMIŞTI
Trabzon’un Büyükşehir olma umudu resmi bir ağızdan ilk olarak 2010 yılında dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açıklanmıştı. Bakan Atalay o dönem, Trabzon ile birlikte 4 ilin büyükşehir olması ile ilgili çalışmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu ifade etmiş, ardından 2011 yılının ilk aylarında Trabzon’un Büyükşehir statüsüne kavuşacağı açıklanmıştı.
Ancak aradan geçen 2 yıllık süreye rağmen Trabzon ve diğer illerin büyükşehir olma umudu beklemeye alınırken, 5 ile yeni illerde eklendi.


BAKAN ŞAHİN NE DEMİŞTİ
Son olarak bu yıl Trabzon’u ziyaret eden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinginde duyurduğu "Nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir yapılmasına ilişkin kanun tasarısının" bu yıl hazırlanarak Meclis'e getirileceğini belirtti. Şahin, "Trabzon dahil 13 belediyemizin son nüfus sayımı itibarıyla nüfusu 750 bini geçti. Nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir yapılmasına ilişkin kanun tasarısının yasalaşması halinde 13 il büyükşehir statüsü kazanabilecek" demişti.
Ancak Büyükşehir olmayı en çok hak eden illerden biri olan Trabzon için nüfustaki bu büyük düşüş tehlike çanlarını da beraberinde çalıyor.


YA KAZANACAK YA DA KAYBEDECEK
2009 yılından itibaren nüfusun 8 bin gibi bir rakamla düşüş eğilimine geçmesi ve düşüşün de bu şekilde devam etmesi  Trabzon'un ya kılpayı büyükşehir statüsünü kazanacağını yada kaybedeceğini gösteriyor. Çünkü Trabzon’un bu yıl mecliste kabul edileceği açıklanan kanun tasarısının uygulamaya geçeceği 2014 yılına kadar nüfusun düşme eğilini bu şekilde devam etmesi durumunda nüfusu 750 binin altına düşüyor. Kanun tasarısının kabulünün daha fazla uzaması ise nüfusu düşüş eğilimine geçen Trabzon'a ise hiç şans tanımıyor. Çünkü tasarı nüfusu sadece 750 bini geçen illeri kapsıyor. Şimdi ise Trabzon siyasilerinin nasıl bir yol izleyeceği esas merak konusu...


KORAY AYDIN NE DEMİŞTİ?
Bu duruma siyasilerden ilk dikkat çeken ise MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın oldu. Aydın, geçen hafta yapılan MHP Merkez İlçe seçimlerinde, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden önce Trabzon’un nüfusunun 975 bin olduğuna dikkat çekerek, “
“975 bin nüfusumuz vardı, 757 bine düştü… Bir önceki yıla göre yine düştü. Bu iktidarın ‘nüfusu 750 binin üstünde ki iller büyükşehir olur” vaadinin 7 bin üstünde kaldı. Böyle anlaşılıyor bu tasarının hayata geçirilmesi daha bir bu kadar yıl uzarsa, Trabzon Büyükşehir olmadan büyükşehir olma kriterini kaybedecek” ifadelerine yer vermişti.


KAYNAK: