Son iki yıldır turizmde yaşanan sıkıntılara rağmen konaklama sektöründeki yatırım iştahı devam ediyor. Geçen yıl yatırımlarda yaşanan gerilemenin ardından, bu yılın ilk yarısında yeniden yükseliş başladı. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Ekonomi Bakanlığı’nın  ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ne ilişkin verilerinden hareketle yaptığı araştırmaya göre, yatak sayısında 2016'nın ilk 6 aylık dönemine göre düşüş yaşanırken, yatırım tutarında yüksek kapasiteli tesisler sebebiyle artış gözlendi. 2017 yılının ilk 6 ayında 38 ilde toplam 101 otel, 16 bin yatak kapasitesi ile 1 milyar 681 milyon TL’lik yatırım tutarı karşılığında teşvik belgesi aldı. 

HAZİRAN AYINDA BÜYÜK ARTIŞ

Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 31 ilde toplam 19 bin 124 yataklı 94 otel projesi için 1 milyar 480 milyon TL’lik teşvik başvurusunda bulunmuştu. İlk yarıda parasal bazda yatırım tutarında yüzde 13.5 artış gerçekleşti. Ancak rekor yılı olan ve ilk yarısı itibariyle 2 milyar 751 milyon TL’lik yatırıma imza atılan 2014 yılı rakamlarına hâlâ ulaşılamadı. 

Asıl yüksek oranlı yükselişin ise aylık bazda gerçekleşmesi dikkat çekti. Haziran 2016’da 7 ilde toplam 1.385 yataklı 8 otel projesi 92.3 milyon TL’lik teşvik başvurusunda bulunurken, Haziran 2017’de 7 ilde toplam 2 bin 379 yataklı 13 otel projesi için teşvik miktarı 268 milyon TL’ye yükseldi. Yapılması planlanan tesislerin kapasitelerine bağlı olarak yatırım miktarının da yüzde 190 artması dikkat çekti. 

KARADENİZ'DE YATIRIMLAR ZIPLADI

Yılın ilk yarısında yapılan yatırımlarda yine Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla öne çıkan iller oldu. Bu illerde 9’ar otel projesi teşvik aldı. Yatak kapasitesi bakımından 2 bin 390 yatak sayısı ile Antalya ilk yarıda en büyük payı aldı. Ortadoğu’dan gelen turist sayısındaki artışla birlikte başta Trabzon olmak üzere Karadeniz’deki yatırımlarda sıçrama dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düzensiz yapılaşmaya dikkat çektiği Karadeniz’de otel yatırımlarında büyük artış gözlenirken, Körfez turistlerinin büyük ilgi gösterdiği Trabzon’da art arda yeni yatırımlar devreye giriyor. İlk 6 ayda Trabzon’da toplam yatırım tutarı 100 milyon TL’yi bulan 7 otel projesi için teşvik başvurusunda bulunuldu. Trabzon’da 2016 yılında da 86 milyon TL tutarında 1.451 yataklı 12 otel projesi başlamıştı. Böylece son 1.5 yılda sadece Trabzon’da 19 otel projesi başladı. Bu arada Karadeniz Bölgesi’nde bu yıl ilk yarıda Ordu, Rize ve Samsun’da birer proje teşvik aldı. 

TÜROB: YATIRIMLAR PLANLI OLMALI

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Karadeniz’deki yatırım artışında Körfez bölgesinden gelen turistin sayısındaki artışın önemli bir rolü bulunduğunu hatırlatarak, bu bölgede yatırımların kontrollü bir şekilde yapılması gerektiği uyarısını yineledi. Bayındır, “Gelecek dönemde otel arzı talebin üzerinde olabilir. Bu durum da bölgede birçok yatırımın atıl kalmasına neden olabilir” diye konuştu. 

SEZON KISA OTELLER ATIL KALIR

TÜROB Trabzon Temsilcisi Ali Şahin de, Karadeniz bölgesinin ciddi düzeyde otel yoğunluğuna doğru gittiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Sadece Trabzon’da değil, Ordu ve Samsun’da da aynı sorun yaşanıyor. Plansız yatırımlar, gelecek dönemde sıkıntılara neden olabilir. Oteller atıl kalabilir. Bölgede sezon kısa. Yatırımların atıl kalmaması için sezonu uzatacak uygulamaların devreye girmesi lazım. Trabzon’da yatak kapasitesi 6 binin üzerinde. Devam eden yatırımlarla 1.5 yıl içinde 10 bini bulacak. Yüksek sezonda bazı otellerde yüzde 80’i bulan doluluklar, yıllık bazda ortalama yüzde 50’nin çok altına iniyor. Yatırımların bir plan dahilinde yapılması gerekiyor.”



*2017 yılı İlk altı ayda teşvik belgesi alan oteller içinde proje sayısında 3 yıldızlı oteller toplam 45 otel ilk sırada yer alırken, kapasite bakımından 5.897 yatak ile 4 yıldızlı oteller ilk sırayı aldı. İlk yarıda 5.132 yataklı 13 adet beş yıldızlı, 5.897 yataklı 29 adet dört yıldızlı, 4.262 yataklı 45 adet  üç yıldızlı, 95 yataklı 2  adet iki yıldızlı, 634 yataklı 12 butik-özel belgeli otel teşvik başvusunda bulundu.

(turizmguncel)