Trabzon’da son yıların en tartışmalı konularının başında gelen Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi yine gündemde. Önce yol sorunu ile gündeme gelen ardından hangi taşınma haberleri ile adını duyuran Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, yine bir taşınma haberi ile gündemde.
İlk etapta Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu bölgeye taşınacağı ifade edilirken, hizmete başlayan hastaneye şimdi de Trabzon Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin taşınacağı iddia edildi.
Bu iddialara ilk ağızdan açıklama geldi.

İLK SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA
61saat.com’un bu yöndeki sorusunu cevaplayan Trabzon İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, şu açıklamayı yaptı:
“Trabzon ilinde yataklı tedavi hizmetlerinin ayrı ayrı kurum olarak verilmesi şeklindeki yapılanmaya bağlı olarak ortaya çıkan mevcut sağlık kaynaklarının tek elden planlanması bölge ihtiyacına uygun ve yeterli sağlık sunum kapasitesi oluşturulması ve bu aksaklıkların önüne geçebilmeyi sağlamak için Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi idari, mali ve tıbbı hizmetler yönünden Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birleştirilmiştir.

GELİŞMEYE MÜSAİT DEĞİL
Kadın doğum ve çocuk hastanesi fiziksel durum ve çevresel özellikleri nedeni ile geliştirilmeye müsait olmayıp bu nedenle yine ilimiz fatih devlet hastanesi arkasında bulunan SGK il müdürlüne ait arsa ile takas işlemleri son aşamada olup, bu arsada ağırlıklı olarak kadın doğum ve çocuk olmak üzere 550 yataklı modern bir hastane planlanmaktadır. Doğum hastanesinin bulunduğu mekanda da SGK hizmet binası yapmayı planlamaktadır. Takas işlemleri tamamlandıktan sonra doğum ve çocuk hastanesi bulunduğu yerden taşıması gerekmektedir.

MEVCUT HASTANE YETERSİZ
Ayrıca tıbbı hizmetler yönünden de mevcut hastane yetersiz kalmaktadır. Hekimlerimiz her ne kadar ellerinden geleni yapıyorlarsa da hastanede bütün branşlar ve yoğun bakım servisleri olmadığından riskli gebeliklere müdahale edilememektedir. İlimiz bölgeye hitabetliğinden ve tip fakültesi de bu konuda yatak kapasitesi yönünden yetersiz kaldığından, bu tür hastalarla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Benzer sebeplerle çocuk yoğun bakım hastarınada ilimizde yer bulunamamakta bazen İstanbul a bile hasta sevk etmek zorunda kalmaktayız.

ÖZELLİKLİ PLANLAMA GEREKTİREN SAĞLIK HİZMETLERİ
Bu birleştirme işleminden sonra özellikli planlama gerektiren sağlık hizmetleri(çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım, perinatoloji…) en iyi şekilde kanuni eğitim ve araştırma hastanesinde planlanarak, ilimizin ve komşu illerin bu çok önemli sorunu çözülmüş olacaktır. Ayrıca kadın doğum ve çocuk hastaları ile ilgili hizmetler kanuni eğitim ve araştırma hastanesinin şehir içindeki ek binasında(numune hastanesi)devam edeceği için hiç kimsenin mağdur olması söz konusu değildir. Maksadımız kaynakları daha verimli kullanmak, daha etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunmaktır.

GÜNNAR POLEMİK YARATMAK İSTENİYOR
Taşında iddiaları ile birlikte hedef haline gelen AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar ise Trabzon Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin önünde yapılan açıklamaların tamamen polemik yaratmak için yapıldığını ileri sürerek, şunları kaydetti:
“Trabzon Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin önünde yapılan açıklamalar, tamamen polemik yaratmak, iktidarı hedef göstermek maksadını taşımaktadır. Benim iki hafta önce söylediğim bir söz vardır. Trabzon’da hiçbir hastane kapatılmayacak ve taşınmayacaktır. Mali yapıları birleştiriliyor olabilir. Fakat Doğum Hastanesi ve Ahi Evren’de, Numune Eğitim ve Araştırma’da mevcut yerlerinde hizmete devam edeceklerdir. Önümüzdeki aylarda Doğum Hastanesi için fiziki anlamda daha büyük daha modern daha kullanışlı bir hastane yapılması düşüncesi vardır. Bunun yeri olarak şimdi ki Fatih Devlet Hastanesi’nin arkasında Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü’ne ait olan yerdir. SGK Fatih Devlet Hastanesi’nin arkasından çıktığı zaman o alana yeni bir inşaat yapıldığında Doğum Hastanesi’nin buraya taşınması gündeme gelir. Fakat yineliyorum bu hastane sadece mali açıdan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanmıştır. STK’ların sırf polemik yaratmak adına iktidarı karalamak adına yaptığı açıklamalara katılmıyorum” dedi.