AK Parti Hükümeti tarafından meclise getirilen 4+4+4 sistemine Eğitimciler iş bırakarak tepki gösterdiler. Eğitim İş Trabzon Şubesi üyeleri adına açıklama yapan sendika Başkanı Tamer Özlü, “AK Parti’li 5 grup başkan vekili tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 4+4+4 Zorunlu Eğitim Yasa Teklifi, meclis genel kuruluna gelmiş olan bu yıkım yasasını Eğitim-İş olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Biz eğitimciler bu gün tüm Türkiye’de iş bırakıyoruz. AKP İktidarı, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasal partilerin tüm itirazlarına kulağını tıkamıştır. Yasa teklifi Milli Eğitim Komisyonundan AKP milletvekillerinin maharetleri sayesinde, tarihte eşine az rastlanır bir oylamayla 30 dakikada geçmiştir” dedi.


YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ
Yasa teklifinin yangından mal kaçırır gibi kabul edildiğini ileri süren Özlü, “Yaşamsal öneme sahip, eğitim sistemimizi ilgilendiren bu yasa teklifi, yangından mal kaçırır gibi kabul edilmiş, muhalefet milletvekillerine meydan dayağı çekilerek adeta faşizm uygulanmıştır. Böylece TBMM’ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Her fırsatta ileri demokrasiden söz eden Başbakan,  yürütmenin başı olarak yasama organını baskı altına almış, yasanın çıkarılacağı tarihi bile kendisi belirleyerek var olan demokrasiyi de katletmiştir. Toplumun geleceğini, yetişmekte olan bireylerine verebildiği eğitimin niteliği belirler. Eğitimin en önemli amacı ise her türlü dogmalardan uzak, özgür ve bilimsel düşünebilen insancıl yurttaşlar yetiştirmektir. Bireyin hakkı ile onun içinde yaşayacağı ve özgürleşeceği toplumun gereksinimleri, ulusal ve evrensel değerler dikkate alınarak düzenlenmelidir. Böylece eğitim, hem yaşamsal becerileri  geliştirecek, hem insan aklını özgürleştirecek, hem de ona yurttaşlık bilincini kazandıracaktır” diye konuştu.


TEHİD-İ TEDRİSAT YASASI ORTADAN KALKIYOR

Teklifin yasalaşması halinde ise; Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat)Yasası ortadan kalkacaktır diyen Özlü, Mektep-medrese ikilemi yeniden yaratılacaktır. Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir. İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak tüm ortaokullar imam hatip haline getirilecektir. Süreç içerisinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir. Beşinci sınıfların kaldırılmasıyla on binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşecektir. “Çocuk işçi” sayısı ve  “çocuk istismarı” artacaktır. Kız çocuklarının okullaşma oranı düşecek,“Çocuk gelin” sayısı hızla artacaktır” dedi.