Trabzon’da Meteoroloji istasyonları ile ilgili proje aşamasındaki fikir nihayet uygulamaya geçiyor. Trabzon’da dün DSİ Bölge Müdürlüğü ve ardından da AK Parti Trabzon İl Kadın Kolları 3. Olağan Genel Kurulu’na katılan Bakan Eroğlu, müjdelerle şehirden ayrıldı. Daha önce proje aşamasında olan Tonya, Beşikdüzü, Düzköy, Arsin ve Uzungöl’e 5 Otomatik Meteoroloji Ölçüm İstasyonu kurulma fikrinin hayata geçirileceğini kaydeden Eroğlu, “Trabzon’a bir kent ormanı sözünü verdik. Yani biz Trabzon’a bakanlıkla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Özellikle Arsin, Düzköy, Tonya, Beşikdüzü ve Uzungöle 5 tane Otomatik Meteoroloji Ölçüm İstasyonu kuracağız. Ayrıca orman köylerine büyük destek vereceğiz. Şu ana kadar 8 milyon kadar destek vermişiz, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
Öte yandan Otomatik Meteoroloji İstasyonu sayesinde bölgede anlık değişimle meydana gelen yağışlar önceden tahmin edilebilecek ve önlemler kısa sürede alınacak…




OTOMATİK METEOROLOJİ İSTASYONU NEDİR?

Otomatik Meteoroloji İstasyonu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nin internet sitesinde şu şekilde anlatımla tanıtılıyor: “Otomatik meteoroloji istasyonları; meteorolojik parametrelerdeki değişimlere duyarlı ve bu değişimlerin miktarını ölçen sensörlerden oluşmaktadır.

Ayrıca, bu sensörlerin ürettiği mühendislik birimlerini (volt, amper, frekans gibi) meteorolojik bilgilere ve birimlere dönüştürmek için gerekli hesaplamaları ve çevirmeleri yapan ana işlem ünitesi, bu bilgilerin çeşitli yerlerde görüntülenmesini sağlayan görüntüleme üniteleri ile üretilen bilgi ve meteorolojik kodların ilgili merkezlere iletilmesini sağlayan haberleşme üniteleri de otomatik istasyon bünyesinde yer almaktadır.

Otomatik istasyonlar, ölçülen ve hesaplanan çeşitli meteorolojik parametrelerin belirli formatlarda meteorolojik mesajlara dönüştürülmesi işlemini yaptıkları gibi, yine bu bilgilerin belirli formatlarda saklanması, grafiklere dönüştürülmesi ve yazıcılarda kaydedilmesi işlerini de yaparlar. Böylece, herhangi bir bilgi kaybı olmaksızın, meteorolojik parametrelerin sürekli olarak ve en doğru şekilde elde edilmesi sağlanmış olur.