İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan EMASYA Protokolü’nün 2009 yılında iptal edilerek ihdas edilen jandarmanın güvenlik ve asayişten sorumlu olduğu kent merkezlerini polise devretmesi kararı Trabzon’da uygulanmıyor.
Jandarmanın beldelerde yetkiyi emniyete devretmemesinin son örneği 4 beldede yaşandı. Jandarma İl Komutanlığı başta Hrant Dink cinayetinin planlandığı Pelitli olmak üzere Yalıncak, Söğütlü ve Yıldızlı gibi merkezlerde yetkisini 3 yıldır polise devretmiyor.

Günebakış Gazetesinden Bahadır Öktem'in haberine göre;
Çalışma yapması için bir ay süre verilen jandarma hiçbir çalışma yapmadı. Valiliğin hazırladığı protokol ekinde sunulan sorumluluk alanlarının devredilmesiyle ilgili haritanın hazırlanması sırasında jandarma hiçbir personel göndermedi.

Yomra Kaymakamlığı’nın yaşanan uyuşmazlığı ilettiği Trabzon Valiliği ise Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun henüz çıkmadığını gerekçe göstererek protokolü kaymakamlığa iade etti. Yasaları uygulamaya çalışan Kaymakam Salih Altun, görevinden uzaklaştırıldı.
Jandarmanın, güvenlik ve asayişten sorumlu olduğu bölgeleri 2009 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararı'na göre polise devretmesi gerekirken Trabzon'da ayak dirediği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan EMASYA Protokolü'nün iki yıl önce iptal edilmesiyle şehirlerdeki etkinliğini yitiren jandarmanın, şehir merkezlerine yakın beldelerde emniyete yetki devrine direnmesinin son örneği Trabzon'un Yomra İlçesi’nde yaşandı. Jandarma İl Komutanlığı, başta Hrant Dink cinayetinin planlandığı Pelitli olmak üzere, Yalıncak, Söğütlü, Yıldızlı gibi şehir merkezlerinin mahallesi konumundaki beldelerde 3 yıldır emniyete yetkilerini devretmedi.

KAYMAKAMLIK YETKİNİN POLİSE VERİLMESİNİ İSTEDİ
Yomra Kaymakamlığı, Dünya Ticaret Merkezi, Cevahir AVM, Novotel, 400 yataklı Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yükseköğrenim yurdu, adliye gibi yaşam ve ticaret alanları ile resmi kurumların bulunduğu Kaşüstü Beldesi'ni polise devretmek için protokol hazırladı. 2009'da çıkarılan Bakanlar Kurulu kararına göre gerekli çalışmanın yapılması için İlçe Jandarma Komutanlığı ile Emniyet Müdürlüğü'ne 1 ay süre verdi. Emniyet, gerekli işlemleri yaparken Jandarma herhangi bir çalışma yapmadı. Kaymakamlığın yetki devri için hazırladığı protokole İlçe Jandarma Komutanlığı şerh koydu.

ŞERH GEREKÇESİ: BİZE SORULMADI
Çalışma yapması için 1 ay süre verilen ancak sürenin sonunda hiçbir adım atmayan jandarmanın şerh gerekçesi ise dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “Protokol ve ekinde sunulan sorumluluk alanlarının devredilmesi ile ilgili haritanın hazırlanması esnasında hiçbir ilçe komutanlığı personelinin bulunmaması, tek taraflı hazırlanması, görüş alınmaması ve sorumluluk bölgelerinin geçtiği noktaların afaki (mahallelerin bilinmediği) olması nedeniyle karara komutanlığımızca şerh konulmuştur” denildi.

MERKEZ BELDELER DE AYNI DURUMDA
Jandarma ikinci şerh gerekçesinde ise Hrant Dink cinayetinin planlanıp organize edildiği Pelitli ve diğer beldeleri örnek gösterdi. Gerekçede 'Yomra İlçe Komutanlığı'nın 12 Mart 2012 gün ve jandarma-polis sorumluluk bölgelerinin belirlenmesi sayılı yazınızın ekinde bulunan 12 madde ve sonuç bölümünde açıkladığınız kanuni gerekçeler, Trabzon, Pelitli, Yalıncak, Söğütlü, Yıldızlı Beldeleri’nin kentleşme yönünden aynı durumda olması” denildi.

VALİLİK: BÜYÜKŞEHİR KANUNU ÇIKMALI
Yönetmelik gereği uyuşmazlığın çözümü için protokol, Trabzon Valiliği'ne gönderildi. Valilik ise henüz çıkmamış Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nu gerekçe göstererek protokolü kaymakamlığa iade etti ve beldenin jandarmanın sorumluluk alanında kalmasına karar verdi. Valilik, 2014 yılında büyükşehir olması planlanan Trabzon ile ilgili yasal düzenlemenin henüz yapılmadığını, bu nedenle bölgenin jandarmanın sorumluluk alanında kalması gerektiğini beyan etti.

KAYMAKAM DEĞİŞTİ
Öte yandan Yomra Kaymakamı ABD’de olduğundan geçici görevle yerine bakan ve jandarmadan emniyete geçiş protokollerini hazırlayan Yomra Kaymakamı Salih Altun, vali kararıyla geçici görevinden alındı. Yomra Kaymakamlığı’na geçici görevli 41 kilometre uzaklıktaki Maçka Kaymakamı Ümit Cuvaldak atandı. Bu değişiklik kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

BAKAN ŞAHİN’DEN UYARI
Trabzon’da yaşanan yetki karmaşasının başka illerde de yaşanmasının ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 81 il valiliklerine “karar vermeden önce beni bilgilendirin” dedi. Valilikleri uyaran Bakan Şahin gönderdiği yazıda, “Emniyet ve Asayiş İşlerinde İl İlçe ve Bucaklardaki Jandarma ve Emniyet Ödevlerinin Yapılması ve Yetkilerinin Kullanılması Suretini ve Aralarındaki Münasebetleri Gösterir Yönetmelik 15.07.1961 tarih ve 10855 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Polis ve Jandarma sorumluluk alanlarının tespiti ise söz konusu yönetmeliğin 25.03.2009 tarih ve2009/14809 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 3. maddesi (f) bendi ile düzenlenmiştir. Bu hükmün uygulanmasıyla ilgili olarak valiliğinizce karar verilmeden önce Bakanlığıma bilgi verilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” dedi.