İlginç uygulama kent merkezi Yalı Mahallesi Mektep Sokakta bulunan Kaledibi İlköğretim Okulu’nda yürütülüyor. Okul müdürü Hayati Şahin tarafından geçen ay öğrencilerin enerji ve su tüketimi konularında duyarlılık kazanmaları için ‘Su ve elektrik tasarrufu için haydi birlikte el ele (SET’) adlı bir proje geliştirdi. Eğitim-öğretim gören minik öğrenciler için karlı bir uygulama olan ilginç proje şöyle uygulanıyor: Öğrenciler ailelerine ait geçmiş herhangi bir aya ait elektrik ve su faturalarının makbuzunu sınıf öğretmenlerine teslim ederek uygulamaya katılıyor. Öğrenciler ‘Bu evde SET projesi uygulanmaktadır’ adlı tanıtım logosunu evlerinin dış kapılarına asarak evlerinde su ve elektrik tüketimi konularında tasarrufa başlıyor. Ay sonunda öğrenciler yeni aya ait su ve elektrik faturalarının makbuzlarını öğretmenlerine teslim ediyor. Öğretmenler eski ve yeni aya ait faturaları karşılaştırdığında faturalar arasında düşüş olduğunda bu fark ücretini öğrencilerin velilerden temin ederek projeyi yürüten öğrencinin kendisine harçlık olarak veriyor.



“PARA KAZANMAK İÇİN TASARRUF EDİN”
Uygulama sayesinde çok kara geçtiğini belirten 10 yaşındaki Yunus Emre Çelik, “Öğretmenimiz projeyi bize tanıttı. Bende eve gelip projemizin tanıtım kâğıdını kapımıza yapıştırdım. Evde lüzumsuz gördüğüm lambaları söndürerek tasarrufa başladım. Daha sonralarda suyu az kullanmaya başladım. Gece lambasını özelikle kullanmadım. Fazla ışık kullanmamaya çalıştım. Bazen de evde su ısıtıcının fişini çok çektiğim oldu. Bu sayede şu anlık 5 lira kazandım. Tüm arkadaşlarımızı evde tasarruflu olmalarını istiyorum. Para almak istiyorlarsa tasarruf yapsınlar” dedi.



“OĞLUM BİZE ‘DÜŞÜK VATTA LAMBA KULLANALIM’ DİYOR”
Evde Yunus sayesinde faturalarda azalma olduğunu belirten Yunus Emre Çelik’in annesi Nuray Çelik, “Bu uygulama için okul yetkililerine teşekkür ediyorum. Oğluma bu konuda destek oldum. Uygulamaya başladık, bir gün mutfağa girdim elektrikli su ısıtıcısını oğlum geldi kapattı ve bana ‘Anne bu neden çalışıyor’ dediği oldu. Ablasının bile gece lambasını tasarruf için kapattığımız oluyor. Oğlum bize tasarruf için ‘düşük vatta lamba kullanalım’ da diyor. Şu anlık tasarruf sayesinde şuan 15 liralık bir fark oldu. Bu parayı oğlumuza harçlık olarak veriyoruz”



“FAZLA HARCAMALARA SET ÇEKİYORUZ”
Okul müdürü Hayati Şahin ise uygulama hakkında şöyle konuştu: “Okulumuzda israfı önlemek ve tasarruf yapmak için böyle bir çalışma yaptık. Amacımız çocuklarımızı tasarrufa yönlendirmek. SET adını verdiğimiz projeyle fazla harcamalara set çekmek istiyoruz. Çocuklar bu uygulamayı benimsedi. Uygulama sonrasında veliler farkı öğrencilere vermiyorsa bunu öğrencilerimize biz veriyoruz. İlerde bu uygulamayı okul genelinde yaparak okulumuzun faturasında bu şekilde denetleyeceğiz”



“PEK ÇOK FATURALARDA EPEYCE BİR DÜŞÜŞ OLDU”
Sınıf öğretmeni Ayşen Bali ise uyguma için aileden olumlu tepkiler aldıklarını dile getirerek, “Tasarruf konusunu derslerde anlatıyorduk bu proje ile artık uygulamaya geçtik. Öğrenciler, tasarruf sonrası tasarruf edilen paranın kendilerine kalacağını duyunca çok sevindiler ve projeye daha da bir ilgilerini çekti. Sınıfımda tüm pek çok faturalarda epeyce bir düşüş oldu. Daha başlangıçtayız daha da düşüreceğiz. Faturalarda düşüş olunca öğrencilerim daha da bir övünçle yanıma geliyor. Her aile çocuklarının tasarruflu ve tutumlu olmasını ister” şeklinde konuştu.



SET uygulamasıyla bazı öğrencilerin bir ayda evlerindeki faturalarda 70 lira civarında bir tasarrufa gittiği öğrenilirken, sınıfta yer alan öğrenciler ellerine aldıkları faturalarla ‘Tasarrufu seviyoruz’ şeklinde slogan atmaları da dikkat çekti.