Trabzon'daki Fatih Devlet Hastanesi'nde doktor olan 24 yaşındaki Duygu Doğdu, 3 hafta önce geçici olarak acil serviste görevlendirilmişti. Acile gelen bir baba, 10 yaşındaki kızının hasta olduğunu öne sürerek rapor vermesini istedi. Doktor Doğdu, sağlık problemi olmadığı için çocuğa rapor veremeyeceğini söyledi. Olumsuz yanıt alan baba ise henüz 7 aylık pratisyen hekim olan kadın doktorun yüzüne yumruk attı. Hastane polisi tarafından gözaltına alınan baba, doktorun şikâyetçi olması üzerine çıkarıldığı adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



'2 DAVA AÇTIM'
Meslek hayatının daha başında şiddetle tanışan Duygu Doğru, yaşadıklarını SABAH'a anlattı: "Doktor olmaya 8 yaşında karar verdim. Annem hemşireydi. Onun yaptığı meslek beni çok duygulandırıyor, insanları iyileştirmek adına verdiği mücadeleden çok etkileniyordum. En büyük hayalimi gerçekleştirdim ve doktor oldum. İlk görev yerim Trabzon'un Maçka ilçesindeki hastanenin acil servisiydi. Orada da hakaret ve tehditlere maruz kaldım. İki ayrı dava açtım, bunlar devam ediyor. Hepsi bir tarafa o yumruğu asla unutmayacağım."

DESTEK YAĞDI
Bu tür olaylarla sürekli karşılaştıklarını vurgulayan genç doktor, "Gerçekten hasta olanlar ve onların yakınları tedavi için geldiğinde bize dua ediyor. Ama evrakta sahtecilik konusu var ya! Yani hasta olmadığı halde ya kendisine, ya çocuğuna ya da yakınına rapor almak isteyenlere olumsuz yanıt verince saldırıya uğruyoruz. Yani işinizi doğru ve dürüst bir şekilde yapmanız onları çıldırtıyor. Bir tarafta dua alırken, diğer tarafta darp edilmem yaşananları aslında çok güzel özetliyor. Ben, hastaları ailemin birer ferdi olarak görüyorum. Ama sahtecilere düşmanım" diye konuştu. Demoralize olduğunu anlatan Duygu Doğdu şunları söyledi: "Fakat bu olaylar beni yıldırmıyor. Türkiye'nin dört bir tarafından olumlu mesajlar aldım. Dostlarım aradı. Sosyal paylaşım sitelerinde inanılmaz destek mesajları yağdı. Telefonum susmuyor. İşte bunlar beni daha da güçlendirerek yoluma devam etmemi sağladı. Olaydan sonra görevini bırakmadım. Umarım bir daha yaşanmaz ama bu konuda yeterli önlemler alınmadığı takdirde bu şekildeki saldırılar devam edecek. Caydırıcı bir yasa olsa, insanlar hastanelerde doktorlara bu şekilde davranamaz. Bilir ki yaptığı anda cezası var." Ziyaretiyle kızına moral veren baba İlkay Doğdu ise kızının yaşadığı olayın kendilerini çok üzdüğünü belirterek, "Mesleğine yılmadan devam ediyor. Ona yapılan çok ayıp. Bir insana, özellikle de kadına nasıl yumruk atılır anlayabilmiş değilim" dedi. Sağlıkçılara şiddet, son bir yılda 3 kat arttı
Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son iki ayda, bir doktor öldürülürken, onlarcası da şu veya bu gerekçeyle dövüldü. Sözlü saldırıya maruz kalanların sayısı ise yüzlerle ifade ediliyor. Türk Tabipler Birliği'ne göre de saldırılar son bir yılda 3 kart arttı. Saldırıların etkisiyle yaşadıkları psikolojik sorunları da aşmaya çalışan doktorlar, yeni bir saldırıya uğramanın korkusuyla görevlerine devam ediyor. Saldırıya uğrayanlar arasında, aldığı darbeyle eli kırılan ve "35 bin ameliyat yaptım, hastalarım beni bekliyor" diye üzülen beyin cerrahı da var, henüz 7 aylık meslek hayatında, hem küfre ve hakarete maruz kalıp hem de tehdit edilen, son olarak da darp edilen kadın hekim de... Gaziantep'te öldürülen doktorun eşinin ve arkadaşlarının içinde ise bir hastaya bakarken artık hep aynı korku var. SABAH'ın bu yazı dizisiyle, sağlık terörüne maruz kalan çalışanların yaşadıkları gözler önüne serilecek.