Emniyet şeridinden geçen sürücüler artık 72 lira yerine 650 lira ceza ödeyecek. Az ceza yiyen düşük çok yiyen yüksek sigorta primi ödeyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Karayolları Trafik Kanunu'nun 35 maddesinde yapılan değişiklik son şeklini aldı. Bundan böyle trafik kurallarını ihlal edenler ağır cezalar ödeyecek. Tasarıya ilk kez 'Emniyet şeridi ihlali' kavramı girdi. İstanbul'daki TEM otoyolu ve köprülerdeki emniyet şeritlerinden geçen sürücülere 72 TL idari para cezası kesiliyordu. Ancak bu rakamın caydırıcı olmadığı düşünülerek ceza 650 liraya çıkarıldı.


KIŞ LASTİĞİNE DUBLE CEZA

Bugün gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre; tasarıda tüm araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Kış lastiği takmayan araçlara ilk seferinde 319 TL ceza kesilecek. Verilen sürede lastik hala takılmamışsa ceza ikiye katlanacak. Trafik Bilgi Sistemi'ndeki kayıtlarda lastik takmadığı belirlenen sürücülere 638 TL ceza yazılacak. 91. maddede yapılan değişiklik ile trafik kurallarına uyan ile uymayanların "aynı" tutulmaması hedefleniyor.

Bir yılda az ceza yiyenler "düşük", hız, kırmızı ışık, emniyet kemeri ihlali gibi çok ceza yiyen sürücüler ise "yüksek" trafik sigorta primi ödeyecek. Zorunlu trafik sigortası herkes için aynı olmayacak. Değişiklik ile trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırılması ve uyan sürücülerin daha az sigorta primi ödeyerek ödüllendirilmesi amaçlanıyor. Hazine Müsteşarlığı'ndan alınacak görüş üzerine kanunda değişiklik yapılacak.


TRAFİK BELGESİ KALKIYOR

Emniyet, araç ruhsatlarında bulunan ve muayene bilgilerini içeren "trafik belgesini" kaldırmak için çalışma başlattı. Maliye Bakanlığı'na 77 TL ödenerek alınan trafik belgesinin ruhsatlardan çıkartılması planlanıyor. Tüvturk muayene edilen araçlara ayrıntılı rapor veriyor. İki kurum arasındaki bilgisayar ağı ile emniyet muayene edilen araçları online görebiliyor. Maliye Bakanlığı onay verirse ruhsatlar tek sayfa olacak. Araç sahipleri trafik belgesi için 77 TL ödemeyecek. Sadece sahibi ve araç bilgilerinin bulunduğu ruhsat sayfası için 54 TL ödenecek.


YAYALAR UNUTULMADI

Okul ve yaya geçitlerinde ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere kesilen 154 TL'lik ceza 319 TL'ye yükseltiliyor. Böylece yayaların güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmeleri öngörülüyor.


FIRTINA YOLLARA ÇIKAMAYACAK

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde Batman filminden esinlenerek yapılan Fırtına ve Yarasa adı verilen el yapımı araçlar ile Trabzon'da bir mobilya ustasınca imal edilen ahşap araçlarla trafiğe çıkmanın cezası da 72 TL'den 650 TL'ye çıkartılıyor.