61 SAAT HABER SERViSi- ÖZEL HABER- ZEYNEP ALTUN-CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör 61.Saat. com’un sorularına yanıt verdi. , Trabzon ve Türkiye  gündemini meşgul eden konularla ilgili sorulara cevap veren Güngör, çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Trabzon’da gerek alt yapı gerek çevre sorunu olarak eksik gördüğünüz bir konu var mı?

Trabzon’da eksik olamayan bir şey var mı? Trabzon’da öncelikle trafikte büyük sorun var, işsizlik had safhada, İmar sorunları söz konusu, yollar park haline geldi, kentsel dönüşüm projesi yürümüyor karınca yavaşlığında… Bir senedir kapalı olduğu düşünülen Çimento fabrikası önümüzde duruyor, kapanmasını beklerken, meğer çalışıyormuş. Trabzon’da gerçekten hep sorun var.

Kaçak çalışan Çimento fabrikası için ne düşünüyorsunuz?

Çimento fabrikasının sözleşme gereği derhal kaldırılması gerekiyor. Konuşulanlar, yazılanlar bu yönde… Ben biliyorum on yıllık sürecin sonunda kapatılıp taşınması gerekiyor. Devletle yapılan sözleşmeye uyulmuyor, böyle bir şey olabilir mi? Şehrin ortasında enkaz gibi duruyor.  Trabzon halkının iktidar partisine verdiği %67’lik desteğin karşılığını alması lazım. Hiçbir şey eskisi gibi değil, eğer karşılığını alamazsa Trabzon halkı gereğini yapacaktır.

Akyazı Stadı’nın son halini gördünüz mü ve yaşanan gecikmeyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Akyazı stadını henüz inceleme fırsatı bulamadım. Medya aracılığıyla son durumunu takip etmeye çalışıyorum. Akyazı stadı haziran ayında bitecekti. Şuan 6 aylık bir gecikme söz konusu. Sezon başında Trabzonspor Kulübü Akyazı’da maçları yapamadı. Bunun maddi ve manevi boyutu var. Yeni stat yeni heyecan yaşanmadı manevi olarak özellikle büyük zarara uğradı kulüp. Sezona başlaması farklıydı, şuan ki durumu ise daha farklı. Trabzonspor’un sezon başından beri maçlarını Akyazı Stadı’nda yapması gerekiyordu ama yapamadı. Sözleşmeye göre haziran ayında stadın bitirilip teslim edilmesi gerekiyordu. Umarım yılbaşına kadar biter. Bütün bu gecikmeye rağmen yapan kişilere, emek harcayanlara çok teşekkür ederiz. Trabzon bizim, Trabzonspor bizim, elimizden geleni yapacağız.

Dolmuşa yapılan zammı onaylıyor musunuz?

Dolmuşa yapılan zammı Cumhuriyet Halk Partisi olarak savunma gibi bir şansımız yok. Zaten insanlar zor durumda ama ben şoför esnafını da bir şekilde anlıyorum. Çünkü yıllardır aynı fiyatla taşıma yapıyorlar. Ama üniversite öğrencilerine yapılan zam öğrenci için büyük bir yük. Çok ciddi şikayetler aldık bu konuda. Gençlik kollarımızdaki öğrenciler dahil kiminle konuşsam dolmuş zammından şikayet ediyor. Aylık olarak hesaplandığı zaman öğrenci için çok ciddi bir rakam. Öğrencilere bir kolaylık sağlamak gerekiyor. Şoför esnafı kendine göre haklı olabilir ama sonuçta insanlarımız da zor durumda. Trabzon’da 58 bin KTÜ öğrencisi, 8 bin de Avrasya öğrencisi var. Toplamda 66 bin öğrenci var. Esnaf, dolmuşçular da dahil öğrencilerin harcadığı parayla ayakta durmaya çalışıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu nedenler onları düşünmek ve gözetmek gerektiği kanaatindeyim.

Trabzon’a yapılacak olan Raylı Sistem Projesi için ne düşünüyorsunuz? Sizce Trabzon faydalı olacak mı?

Trabzon’a yapılacak olan Tramvay Projesi elbette gerekli. Dünyanın hiçbir yerinde kent içi ulaşımda dolmuş sistemi yok baktığınız zaman. Büyükşehir olmanın gereklerinden biri de bu, toplu taşıma araçları ve trafiğin rahatlaması. Hem de ekonomik açıdan iyi…  Bu proje gerçekleştiği zaman dolmuş şoförlerinin mağdur olacağını düşünmüyorum. Başka alternatifler bulunur, tramvayın gitmediği yerlere yönlendirilebilirler. Toplu taşıma aracını dolmuş şoförleri de işletebilir önemli olan bu keşmekeşliğin ortadan kalkması.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Beşikdüzü’nün sel nedeniyle, afet bölgesi ilanı sözü verildiğini, ancak esnafa verilen bin 800’lik parayla konunun kapatıldığını” söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Sayın başkanımız Kılıçdaroğlu ile Beşikdüzü ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmadım. Ama Beşikdüzü’nde hakikaten esnaf zor durumda. Biz Beşikdüzü’nün bu sel felaketinin nedenleri konusunda teknik bir rapor hazırladık. Hükümet Beşikdüzü’nü kesinlikle söz verildiği gibi Afet Bölgesi ilan etmeli, esnafın sıkıntılarını çözmelidir. Verilen söz yerine getirilmedi.  Beşikdüzü’nün afet bölgesi ilan edilmesi talebimiz var. Beşikdüzü gözde ilçelerimizden biridir ve gerçekten çok ciddi bir sel felaketi yaşanmıştır. Sel felaketlerinin nedenlerini de konuştuk aktardık. Neden oldu? Geriye dönüp baktığımızda söylediklerimizin yapılmamasından kaynaklı bu felaketlerin yaşandığını görüyoruz. O felakette 3 kişi hayatını kaybetti ve birçok maddi hasar meydana geldi. Özetlemek gerekirse Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Trabzon’dan aldığı desteğin karşılığını vermiyor. Bunun da bedelini ödeyecek. Halkın içindeyim ve bunu görüyorum.