Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın  toplantısında değerlendirmelerde bulunan Macron, sığınmacılar konusunda  Fransa'nın Afrika'ya desteğinin devam edeceğini belirtti.

Zirve kapsamındaki toplantılarda internet güvenliği ve vergilendirme  konusunu da ele aldıklarını, bununla ilgili geçen ay Tallinn'de düzenlenen  zirveden sonra olumlu gelişmeler yaşandığını dile getiren Macron, bazı  düzenlemeler getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Macron, internet devlerinin vergilendirilmesine ilişkin kararlılığını  hatırlattı.

Toplantılarda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek  Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB liderlerinin İran ile yapılan nükleer  anlaşmaya bağlı kalacaklarını anımsattığını belirten Macron, anlaşmayı sürdürmek  için ellerinden geleni yapacaklarını ve ABD'nin anlaşmaya sadık kalması için  gerekli adımları atacaklarını kaydetti.

AB'de dönüşüm ihtiyacı

Macron, liderlerle Türkiye konusunu da görüştüklerini ifade ederek,  "Türkiye ile ilişkileri durdurmama, kesin ve sert bir diyaloğun içinde olunması  gerektiği konusunda anlaştık. Dolayısıyla, Türkiye'deki gelişmelere göre, Türkiye  ile AB arasındaki ilişkilerin içeriğini belirlememiz gerekiyor. Türkiye'de  endişelendirici durumlar var. Komisyon, ilişkilerin nasıl daha iyi olabileceğini  inceleyecek ama aynı zamanda terörle mücadele ve sığınmacı sorununu çözmek için  bu ilişkiler önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına (Brexit) ilişkin görüşmelerine  ilişkin de "İkinci aşamaya geçebilmek için gerekli finansal taahhütleri yerine  getirme konusunda yeterli gelişme yok." diyen Macron, İngiltere'nin önemli bir  çabanın içinde olması gerektiğini söyledi.

Macron, AB içindeki dönüşüm ihtiyacına değinerek, bunun için atılması  gereken adımları toplantıda anlattığını ve bu konuda bir takvim belirleneceğini  sözlerine ekledi.