Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki sene sonra Sırbistan’ı yeniden ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 140. Yıl dönümüne denk gelmesinin de ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

“SIRBİSTAN İLE İŞ BİRLİĞİMİZ MÜKEMMEL SEVİYEYE ULAŞMIŞTIR”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısına başkanlık ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki sene içerisinde yapılanları değerlendirerek yeni hedefler belirlediklerini söyledi.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 140. yıl dönümü dolayısıyla Sırbistan Devlet Arşivleri’ndeki belge ve fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdiklerini anımsattı.

Sergide yer alan çok sayıdaki belgenin Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkinin tarihine ışık tuttuğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “140. yıl için, karşılıklı olarak hazırlanan anı pulları ise tarihe yeni bir not daha düşmemize yardımcı olmuştur. Değerli dostuma çok anlamlı bir hediyem olacak orada hem tarih dile gelecek hem de bugün dile gelmiş olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan ile ilişkileri geliştirme çabası içinde olacaklarına vurgu yaparak güvenlikten, askerî ilişkilere, eğitimden, ulaştırmaya, bilimden, sanayi ve teknolojiye pek çok alanda imzalanan anlaşmaların ilişkilerin ahdi temelini daha da tahkim ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimiz mükemmel seviyeye ulaşmıştır. Şüphesiz bunda Kıymetli Dostumun da büyük payı ve katkısı var” dedi.

“İŞ ADAMLARIMIZIN SIRBİSTAN’DAKİ FAALİYET VE YATIRIMLARINA HER GEÇEN GÜN YENİLERİ EKLENİYOR”

Sırbistan ziyareti çerçevesinde Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda iki ülke iş adamlarıyla bir araya geleceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş adamlarının Sırbistan’ın farklı bölgelerinde yatırımları bulunduğunu kaydetti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e Türk iş adamlarına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “İş adamlarımızın, Sırbistan’daki faaliyet ve yatırımlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Kendilerini teşvik ediyorum yatırımlarını özellikle kendilerine istiyorum. Ziyaretim vesilesiyle otomotiv, kauçuk, boru imalatı, tekstil alanlarında faaliyet gösterecek altı fabrikamızın daha açılışını gerçekleştireceğiz. Bir fabrikamızın da temelini atacağız.”

“TİCARET HACMİMİZ 1,2 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2011 yılında 1 milyon dolar düzeyinde olan Sırbistan’daki yatırımlarımız bugün 200 milyon doları aştı. Ticaret hacmimiz ise 1,2 milyar dolara yükseldi. Yenilediğimiz Serbest Ticaret Anlaşması kısa süre önce yürürlüğe girdi. Anlaşma, bu rakamların çok daha yüksek seviyelere ulaşmasını temin edecektir. Sayın Cumhurbaşkanıyla bugün belirlediğimiz kısa vadede 2 milyar dolar, uzun vadede 5 milyar Dolar hedeflerine ulaşmamıza da yardımcı olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA’nın Sırbistan genelinde, toplam değeri 30 milyon Doları aşan 257 proje ve faaliyet gerçekleştirdiğine dikkati çekerek turizm sektörüne önemli katkılarda bulunacağına inandığı Ram Kalesi’nin restorasyonunun TİKA tarafından tamamlandığın, yarın buranın da açılışını Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile birlikte yapacaklarını bildirdi.

Eğitim alanında da iş birliğinin geliştiğini, Türkiye Maarif Vakfı’nın Sırbistan’da okul açma çalışmalarına başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Bursları ile her yıl Sırbistan’dan onlarca öğrenciye Türkiye’de üniversite imkânı sunulduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Avrupa’da yaşayan, 1,5 milyon Türkiye vatandaşının araçlarıyla Türkiye’ye seyahat ettiğini ve bu vatandaşların yoğun şekilde Sırbistan güzergâhını kullandığını ifade ederek bu yaz ilk defa Türk polisi ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın çalışanlarının vatandaşlara yardımcı olmak üzere Sırbistan sınır kapılarında görev yaptıklarını ve Sırp mevkidaşlarıyla çok başarılı bir görev icra ettiklerini vurguladı.

Bugün ikili ilişkilerin bağlamında tarihî bir adımın daha atıldığını ve Türkiye’nin Yeni Pazar’da başkonsolosluk açma talebinin Sırbistan tarafından olumlu karşılandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e bundan dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, FETÖ’yle mücadelede Kıymetli Dostumun en başından itibaren açıkladığı ve sürdürdüğü desteği unutmamız mümkün değildir. Bir kez daha ülkem ve Milletim adına kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BÖLGEMİZDE GÖNÜLLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN YENİ BİR DOSTLUK VE BARIŞ KÖPRÜSÜ İNŞA EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar’ın istikrarı ve refahında yapıcı rol oynadığının altını çizerek şöyle devam etti: “Bölgenin Avrupa-Atlantik yönelimini destekliyoruz. Bölge ülkelerine mevcut sorunları geride bırakarak aralarındaki diyalog ve iş birliğini artırmaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda, uzun süredir yapılamayan Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek Üçlü Zirvesi’ni yarın gerçekleştirecek olmamızı çok önemsiyorum. Yarınki Zirve’nin ardından liderler olarak Sremska Raça-Kuzmin hattının temelini atarak Belgrad-Saraybosna otoyol projesini başlatıyoruz. Bölgemizde gönülleri birbirine bağlayan yeni bir dostluk ve barış köprüsü inşa ediyoruz. Sava Nehri üzerinde iki ülkeyi birbirine bağlayacak köprünün temelini atacak olmamız bölge için çok anlamlı bir mesaj teşkil edecektir.”

“ARTIK İNSANLIK İÇİN KAVGA DEĞİL, BARIŞ LAZIM”

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Zirve Toplantısı’ndan beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine, "Bunlar, âdeta Balkanların köşe taşları, temel taşları... Balkanların bu köşe taşlarının, temel taşlarının birbirleriyle dayanışma içinde olması, barışın teminatı olması, barış köprüsü olması inanıyorum ki tüm Balkanlarda yaşayanları olumlu istikamette etkileyecektir" diye konuştu.

"Artık insanlık için kavga değil, barış lazım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepimiz için bu gönül köprülerinden sadece artık tebessüm, artık barış, bunun temel taşları oluşturulmalı. Ben inanıyorum ki, bu üç ana unsur bunu sağlayacak güçtedir, kabiliyettedir. Ve hepsi de zaten birbirleriyle iç içe geçmiş bir demografik yapının altyapısını oluşturuyor. Bunu da başaracağız” değerlendirmesinde bulundu.

Ortak basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç huzurunda; "Güvenlik İşbirliği Anlaşması", Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sırbistan Cumhuriyeti Çalışma, İstihdam, Gaziler ve Sosyal İşler Bakanlığı arasında “Aile ve Sosyal Koruma Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, "Sanayi ve Teknoloji Alanında İşbirliği Anlaşması", "Ortak Devriye Polis Hizmetlerinin Uygulanması Hususunda Mutabakat Zaptı", "Askerî Çerçeve Anlaşması", "Kasapciç Köprüsünün Yeniden İnşası Hakkında Mutabakat Zaptı", " TÜBİTAK ile Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı arasında “Bilim ve Teknoloji İşbirliği Protokolü", "KOSGEB ile Sırbistan Cumhuriyeti Kalkınma Ajansı Arasında Mutabakat Zaptı" ve Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sırbistan Cumhuriyeti Elektronik Haberleşme ve Posta Hizmetleri Düzenleyici Kurumu arasında “Elektronik Haberleşme ve Posta Servisleri Alanında Mutabakat Zaptı" metinleri imzalandı.