Türkiye’de 28-29 Temmuz tarihlerinde 13 ilde 41 orman yangını çıktı. Bunlard31’i kontrol altına alındı.

Yangınların en büyüğü Antalya-Manavgat’ta çıktı. Yangın kısa sürede şehrin merkezine kadar ulaştı, mahalleler boşaltıldı. AFAD’ın açıklamalarına göre üç kişi hayatını kaybetti, 138 kişi yangından etkilendi, 58 kişi ise tedavi ediliyor. Manavgat’ın yanı sıra Adana, Osmaniye, Kayseri ve Mersin’de de yangınlar çıktı. Dört ilde de yangının çıktığı bölgelerde tedbir amacıyla evler boşaltıldı.

Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ile Aydın’ın Didim ilçelerinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler yangını söndürmeye çalışıyor, yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldı.

Manavgat’taki yangın, dört farklı bölgede aynı anda çıktı ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı. Manavgat’ta tedbir amacıyla evler tahliye edilirken, ekipler yangını kontrol altına almaya çalıştı. Yangından Evrenseki, Kalemler, Çolaklı ve Yeniköy mahalleleri etkilendi.

Antalya muhabirimiz Mehmet Selçuk Ada‘nın aktardıklarına göre Kalemler Mahallesi’ndeki evlerin çoğu kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bölgede elektrikler kesik.

Orman yangının nedeni henüz bilinmiyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yangına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. AFAD, Manavgat’ta yangın nedeniyle üç kişinin hayatını kaybettiğini, 122 kişinin yangından etkilendiğini, 58 kişinin ise tedavi edildiğini aktardı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çok fazla ekibin yangına müdahale etmek için bölgede bulunduğunu ancak kötü hava koşulları nedeniyle sürecin yavaş ilerlediğini aktardı. Bazı mahalle ve köylere ise ekipler ulaşmadı. Pakdemirli, “13 ilimizde 41 orman yangını meydana geldi. 31’i kontrol altında alındı, 10’u için çalışmalar sürüyor. Antalya’da 18 köy ve mahalle, Adana-Kozan’da altı köy, Mersin-Aydıncık ilçesi ve beş köy boşaltıldı” dedi.

Manavgat Devlet Hastanesi’nde yatan 10 entübe hasta her ihtimale karşı başka hastanelere nakledildi. Hastane tehlike altında değil, hizmet vermeye devam ediyor.

Yangın, Manavgat-Oymapınar Barajı’na kadar sıçradı ve burada 10 kişi mahsur kaldı. Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, mahsur kalan 10 vatandaşın kurtarıldığını bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre Manavgat’taki orman yangınına gece boyunca karadan müdahale edildi. Akseki İlçesi’nde gece yarısı başlayan orman yangını, rüzgarın etkisiyle büyüyerek yeniden Manavgat’a sıçradı. Yangın nedeniyle Akseki’nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat İlçesi’ne bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri’ndeki bazı evler boşaltıldı.

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, Anadolu Ajansı’na, “Yangın nedeniyle Kepezbeleni yolu kapandı, 13 kişi mahallede mahsur kaldı. İtfaiye, jandarma ekiplerimizin müdahalesiyle 12 kişi kurtarıldı. Dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel maalesef yaşamını yitirdi. Mahalledeki evlerin yüzde 80’i de yanmış durumda” açıklamasında bulundu.

Akseki ile Manavgat arasındaki yol trafiğe kapatıldı. Manavgat’taki yangın kontrol altına alındı. Akseki’de ise yangına müdahale devam ediyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Manavgat’taki yangını şöyle görüntülendi:

Adana’da çıkan yangın kontrol altına alınamadı, köyler boşaltıldı

Adana-Kozan İlçesi’ne bağlı Kızlarsekisi Mevkii’ndeki ormanlık alanda dün saat 19.45 sıralarında yangın çıktı. Yangın henüz kontrol altına alınamadı. Yangın nedeniyle Savruk Yaylası’nda ve çevredeki bazı mahallerdeki evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Bölgeye müdahale içinbelediye ve bakanlık tarafından çok sayıda ekip gönderildi ancak kötü hava koşulları ekiplerin çalışmasını engelliyor.

Adana Valisi Süleyman Elban, yangın nedeniyle beş köydeki vatandaşların tahliye edildiğini, iki köyde ise tahliye için hazırlık yapıldığını aktardı. Yangının sebebinin bilinmediğini aktaran Elban, şöyle konuştu:

“Yangın yedi köyün bulunduğu alanı tehdit etti. Beş köyü hemen tahliye etmiştik, iki köyü daha tahliye etmek için hazırlık yapıyoruz. Tahliye edilenlerin büyük bir çoğunluğunun Kozan ilçe merkezinde evleri var. Tahliye ettiğimiz vatandaşlar kendi evlerine gitmek için isteklerini bildirdiler. Ancak Kozan ilçemizde bulunan yatılı okullarımız ve yüksekokulumuza ait öğrenci yurtlarımızı açtık. Dolayısıyla ihtiyaç olması durumunda oraya da vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz. Bir taraftan da yangına müdahale ediyoruz. Gece olduğu için havadan müdahale yapamıyoruz ama sabahın ilk ışıklarında havadan müdahale yapmaya da başlayacağız. Yukarıda İHA’mız var, yangının boyutlarını, koordinatlarını tespit ediyoruz.”

Mersin’deki orman yangınına müdahale ediliyor

Mersin’de Aydıncık ve Bozyazı ilçelerindeki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Her iki ilçedeki mahallelerde bulunan evler, sabaha karşı tedbir amacıyla boşaltıldı. Şiddetli rüzgar, yangını kontrol altına alma çabalarını engelliyor.

Mersin’de sadece Aydıncık ve Bozyazı değil Silifke’de de ormanlık alanda yangın çıktı. Boğsak mevkiindeki ormanlık alanda çıkan yangının nedeni henüz belirlenemedi. Ekipler yangını söndürmeye çalışıyor.

Osmaniye’de çıkan yangın nedeniyle beş şüpheli gözaltına alnıdı

Osmaniye’de de dün Dereobası Mevkii’nde ormanlık alanda yangın çıktı. Ürün ve Olukbaşı yaylalarındaki evler tedbiren boşaltıldı. Yangın gece saatlerinde kontrol altına alındı. Bugün sabah saatlerinde beş şüpheli yangın nedeniyle gözaltına alındı.

NASA, Antalya, Adana, Osmaniye ve Mersin’de çıkan orman yangınlarını havadan görüntüledi:

Muğla’nın Marmaris ve Milas ilçelerinde bugün ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının nedeni henüz bilinmezken, ekipler havadan ve karadan müdahalede bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından “Marmaris’teki orman yangınına 30 arazöz, 5 helikopter, bir uçakla müdahale ediyoruz. Dualarımız ormanın kahramanlarıyla” paylaşımında bulundu.

İlerleyen saatlerde İçmeler Mahallesi’nde büyüyen yangın kontrol altına alınamadı. Bakan Pakdemirli, Marmaris’te bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı da Marmaris’teki orman yangını ile mücadele çalışmalarına personel ve araçların yanı sıra bir insansız hava aracı (İHA) ile destek verildiğini açıkladı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, çevre illerden takviye geldiğini belirterek, “Kamu kurum ve çalışanları yangını kontrol altına almaya çalışıyor. Yerleşim yerlerinde gerekli görülen yerler tahliye ediliyor” dedi.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçedeki orman yangını ile ilgili “Derhal soruşturma başlatılmış olup, yangın tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir” açıklamasında bulundu.

Bodrum ilçesi sınırlarına yakın Meşelik Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yangın söndürme ekipleri sevk edildi.

Güvercinlik Koyu’nda bulunan Titanic Hotel yakınları da yandı. Otelin inşa edildiği alan 2007’de yanmıştı.  Otel müşterileri, her ihtimale karşı deniz yoluyla tahliye edildi. Otel çalışanları da güvenli bölgeye alındı. Bölgedeki kara yolu trafiğe kapatıldı, sadece yangın söndürme araçlarının geçişine izin veriliyor.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı da bu yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Aydın’ın Didim İlçesi’nde de bugün ormanlık alanda bilinmeyen bir nedenden yangın çıktı. Yangın saatler süren çalışmaların ardından söndürüldü.

Yangınlarla ilgili son durumu Twitter hesabımızdan da takip edebilirsiniz: