Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye’nin yeni güvenlik konsepti sonrası 19 Ekim gecesi Yurt içinde FETÖ ve PKK, yurt dışında ise DEAŞ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde bir 'terör koridoru' oluşturmak isteyen PYD'ye çok ağır bir darbe indirdi.

Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla, PKK/PYD'nın yeni kontrol altına aldığı bölgede bulunan 18 hedefe 26 bomba atılırken, terör örgütü unsurlarınca karargah, toplanma/barınma ve silah/mühimmat deposu olarak kullanılan 9 bina, bir zırhlı araç, ikisi silahlı 4 araç imha edildi. Harekat sonucunda yaklaşık 160-200 PKK/PYD terör örgütü unsurunun etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

SURİYE TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ

PYD'nin ağır kayıp verdiği operasyon sonrası açıklama yapan Suriye küstah tehditler savurarak “Suriye hava sahasını bir kez daha ihlal etmeye çalışacak Türk savaş uçaklarının icabına bakılacak ve tüm imkanlar kullanılarak düşürülecektir.” dedi.

ABD CEVAP VERMEKTEN KAÇTI

Konu PYD olunca Türkiye'nin yanından her seferinde yer almaktan kaçınan ABD yine aynısını yaptı. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye ile DEAŞ karşıtı mücadeledeki ortak çabaların güçlü şekilde sürdüğünü vurguladı, Carter TSK'nın Suriye'deki PYD/PKK hedeflerine yönelik hava harekatına ilişkin soru üzerine ise şu anda yorum yapmayacağını bildirdi.

İNGİLTERE RAHATSIZ OLDU

İngiliz gazetesi The Times'da yer alan bir analizde, Türkiye'nin operasyonlarının Amerika ve NATO politikalarıyla bağdaşmadığı, ABD'nin bölgedeki stratejisine vurulmuş çok büyük bir darbe olduğu vurgulandı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusunun bir birimi, Halep’in kuzeydoğusunda, Suriye Demokratik Güçleriyle çatıştı. Halbuki iki güç de IŞİD’e karşı savaş veriyor. Türk savaş uçakları ve topları Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin desteklediği Kürt savaşçılarının bir kısmını bombalayarak öldürdü. ABD ve NATO stratejisine böylece yeni bir darbe indirilmiş oldu."

RUSYA ENDİŞE VERİCİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde PYD'yi bombaladığına dair haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.