http://bas-haber.com’dan Ahmet Özyeter’e konuşan Sydney Üniversitesi’nden Akademisyen Tim Anderson, Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nu genişletmesi ve Rakka’ya yönelmesi halinde, Suriye Ordusu ve dolayısıyla Rusya’yla karşı karşıya geleceğini kaydetti. Akademisyen ve Ortadoğu Uzmanı Tim Anderson, bu durumda büyük bir savaşla karşı karşıya gelineceğini ve bunu hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin istemediğini belirtti.

Suriye'nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurmak için Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu birinci ayını geride bıraktı. TSK’ye göre bu süre içerisinde 10 asker hayatını kaybederken, mütefiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)’nun çok daha fazla kayıp verdiği söyleniyor. Sahadan alınan bilgilere göre IŞİD, Cerablus bölgesini direnç göstermeden terk ederken Rai (Çobanbey) bölgesinde son günlerde karşı saldırıya geçerek, kaybettiği kimi köyleri yeniden ele geçirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, El Bab'a yöneleceklerini ve Türkiye sınırındaki tüm “terör örgütlerini temizleyene kadar savaşacaklarını” açıkladı. Öte yandan Esad Hükümeti ve muhalif gruplar arasında Halep'te 8 günlük ateşkes yaptı ve taraflar ateşkesi ihlal ettiği gerekçesi ile çatışmalar yeniden başladı. Bu bilgilerin ışığında akıllara gelen soru şu; El Bab bölgesine yönelen TSK ve ÖSO bölgeden IŞİD'i çıkardıktan sonra ne olacak, bu güçler Halep'e yönelecekler mi? Diğer bir soru ise yaklaşan Rakka Operasyonu’na hangi güçler katılacak ve ne zaman olacak?

‘ABD ve Türkiye, Rakka’da Rusya ve İran’la karşı karşıya gelir’
IŞİD varlığının, Şam’ı güçsüzleştirmek konusunda ABD’nin işine geldiğini ve bu yüzden ABD’nin Rakka ile ilgili bir hamlede bulunmayacağını söyleyen Tim Anderson, Rakka Operasyonu’nun yapılması ve Türkiye ya da ABD’nin dâhil olmasının Suriye topraklarının illegal olarak istilası anlamına geleceğini söyledi. Bu durumda ABD ve Türkiye’nin Suriye’nin müttefikleriyle karşı karşıya gelme riskiyle yüz yüze gelecekleri tespitinde bulunan Anderson, “Buna Rusya hava güçleri de dâhil. Ben YPG’nin Rakka’ya yönelik herhangi bir hamleye katılacağını düşünmüyorum. Kürdler nüfus olarak Rakka’da azınlıklar. Bir anlam ifade ettiğini söylemek güç’ şeklinde konuştu.

‘NATO, Suriye’ye karşı Türkiye’yi desteklemez’
Türkiye’nin Rakka Operasyonu’na katılması sonrası Suriye Ordusu ile karşı karşıya olasılığını da değerlendiren Akademisyen Anderson, böyle bir durumda büyük bir savaşın çıkacağını ve ne Türkiye’de ne de Suriye’de insanların böyle bir savaşı istemediğini söyledi. Türkiye ile Suriye arasında olası bir çatışma çıkması durumunda NATO’nun Türkiye’ye destek vermeyeceğini söyleyen Anderson, “Ancak Rusya ve İran, Suriye’yi savunur ve bu durum Türkiye'nin aleyhine olur” dedi.