BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile BDP'li Belediye Başkanları ve yöneticilerinin katıldığı protesto eylemi için tel örgülerinin önünde insan zinciri oluşturuldu.

Nusaybin Belediyesi'ne ait Mitani Kültür Merkezi'nde bir araya gelen BDP'liler, Türkçe ve Kürtçe, 'Utanç duvarına hayır' yazılı pankartlar eşliğinde Türkiye- Suriye sınırına yürüdü. Burada sık sık 'Kamışlo Kürdistandır' sloganları atan BDP'liler, daha sonra açıklama yaptı. BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Siirt eski Milletvekili Osman Özçelik, BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Mardin il, ilçe, belde yöneticileri, il genel meclis üyeleri ve Belediye meclis üyelerinin de katıldığı protesto gösterisinde ilk konuşmayı il Başkanı Reşat Kaymaz yaptı.

'BU DUVAR İLE İÇ SAVAŞ ÇIKARILMAK İSTENİYOR'

Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın çıkıp İsrail ve Berlin duvarlarını eleştirirken, kendi ülkesindeki sınırlara duvar örmeye çalıştığını ileri süren Kaymaz şöyle konuştu:

"Berlin duvarı utanç duvarı olmuştu. O duvara yönelik 28 yıl mücadele verildi ve ortadan kaldırıldı. Filistin duvarı başkaldırının örneğidir. Bir savaşa karşı yıllarca mücadele ettiler. Şu anda da Türkiye'de bu duvar ile bir iç savaş çıkarılmak isteniyor. Bu yüzden buradan hükümete sesleniyoruz. Bu kirli politikanızdan vazgeçin. Başlatılan barış süreciyle bu duvar Kürdistan halkının başkaldırısına neden olacaktır. Bedeli ne olursa olsun bu duvarın örülmesine izin vermeyeceğiz. Kürdistan toprakları arasında duvarları istemiyoruz. Taksim'de yaşanan olaylar ve gerçekleştirilen eylemleri gördük. Buradan Gezi direnişçilerine de sesleniyoruz. Buraya gelip tek ses olalım ve sesimizi utanç duvarına karşı birlikte çıkaralım. O zaman bizi birbirimizden ayırıp aramızda duvar ören beyinlere mücadelemizi gösterip özgürlük ve demokrasi mücadelemiz kazanalım."

'SUÇ İŞLİYORSUNUZ' ANONSLARI

Konuşmalardan sonra BDP'liler sınırda insan zinciri oluşturarak, duvarın yapılması için kazılan toprağa sembolik olarak taşlar attı. Sınırda güvenlik için bekleyen askeri araçtan BDP'lilere yönelik sık sık, "Nusaybin halkı burası yasaklı bölgedir. Bir an önce buradan ayrılın ve fotoğraf çekmeyin" anonsu yapıldı. Mayınlı arazinin dışında bulunan zırhlı polis aracından ise, "Dikkat, bulunduğunuz alan arazi yasaklı bölgedir. Şu anda suç işliyorsunuz. Dikkat bulunduğunuz alan askeri yasak bölgedir. Ayrıca mayınlı alandır. Şu anda suç işliyorsunuz" anonsları yapıldı.

BDP'liler daha sonra bölgeden ayrıldı.